Hamas a încercat să-și scoată luptătorii din Gaza în ambulanțe pentru răniți, spune un oficial american

04 Noi 2023
Hamas a încercat să-și scoată luptătorii din Gaza în ambulanțe pentru răniți, spune un oficial american

Un înalt oficial american a declarat că Hamas a încercat să-și strecoare luptătorii din Gaza în ambulanțe prin trecerea de la Rafah, amânând eforturile de evacuare a cetățenilor străini, scrie Haaretz

Hamas a oferit Egiptului și SUA o listă a celor răniți grav pe care dorea să-i evacueze, împreună cu miile de cetățeni străini care doresc să plece.

Oficialii americani și egipteni au descoperit că o treime dintre nume erau luptători Hamas, dintre care niciunul nu se număra printre cei 76 de palestinieni răniți evacuați în cele din urmă.

Eliberarea a doi ostatici americani la începutul acestei luni din Gaza servește în continuare drept „pilot” în negocierile aflate în desfășurare care vizează securizarea altor ostatici, a spus oficialul.

„Există un proces activ aici, cu mai multe linii de efort”, a remarcat oficialul, descriindu-l ca „incredibil de dificil, complex și consumator de timp”.

Orice aranjament ar necesita „o pauză destul de semnificativă a ostilităților”, a menționat oficialul, în acord cu sprijinului administrației Biden pentru pauzele umanitare.

Oficialul a mai menționat că Israelul a „rafinat în mod semnificativ ceea ce a fost inițial planul lor” în ceea ce privește răspunsul său militar în Gaza, adăugând că discursul liderului Hezbollah Hasan Nasrallah nu a semnalat „începutul unui front nordic sau ceva de genul acesta”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră