Guvernul italian vrea să amendeze persoanele care folosesc cuvinte în limba engleză

02 Apr 2023
Guvernul italian vrea să amendeze persoanele care folosesc cuvinte în limba engleză

Italienii care folosesc limba engleză și alte cuvinte străine în comunicațiile oficiale ar putea fi supuși amenzilor de până la 100.000 de euro (108.705 de dolari) în conformitate cu noua legislație introdusă de partidul Frații Italiei al primului ministru Giorgia Meloni. Fabio Rampelli, membru al Camerei Inferioare a Deputaților, a introdus legislația, care este susținută de premier, anunță CNN.

În timp ce legislația cuprinde toate limbile străine, este orientată în special către „Anglomania” sau utilizarea cuvintelor engleze, despre care proiectul prevede că „înjosește și mortifică” limba italiană, adăugând că este și mai rău pentru că Regatul Unit nu mai face parte din UE. Proiectul de lege, care încă nu a fost supus dezbaterii parlamentare, impune tuturor celor care ocupă o funcție în administrația publică să aibă „cunoaștere scrisă și orală și stăpânire a limbii italiene”. De asemenea, interzice utilizarea limbii engleze în documentația oficială, inclusiv „acronime și nume” ale posturilor în companiile care operează în țară.

Entitățile străine ar trebui să aibă ediții în limba italiană ale tuturor reglementărilor interne și contractelor de muncă, potrivit unui proiect de legislație văzut de CNN. „Nu este doar o chestiune de modă, pe măsură ce moda trece, ci Anglomania are repercusiuni asupra societății în ansamblu”, se arată în proiectul de lege. Primul articol al legislației garantează că, chiar și în birourile care se ocupă de străini care nu vorbesc italiană, limba principală folosită trebuie să fie italiană.

Articolul 2 ar face italianul „obligatoriu pentru promovarea și utilizarea bunurilor și serviciilor publice pe teritoriul național”. Dacă nu se urmărește acest lucru, ar putea atrage amenzi între 5.000 EUR (5.435 USD) și 100.000 EUR (108.705 USD). În conformitate cu propunerea de lege, Ministerul Culturii va înființa o comisie ale cărei atribuții ar include „utilizarea corectă a limbii italiene și pronunția acesteia” în școli, mass-media, comerț și publicitate.

Aceasta ar însemna că rostirea „bru-shetta” în loc de „bru-sketta” ar putea fi o infracțiune pedepsită.

A introduce o legislație care să interzică așa-numita bucătărie sintetică sau pe bază de celule din cauza lipsei de studii științifice privind efectele alimentelor sintetice, precum și „pentru a proteja moștenirea națiunii noastre și agricultura noastră bazată pe dieta mediteraneană”, Orazio Schillaci, ministrul Sănătății, a declarat într-o conferință de presă.

Săptămâna trecută, miniștrii Italiei ai Culturii și Agriculturii au introdus oficial bucătăria italiană în candidatura pentru statutul de Patrimoniu Mondial UNESCO, care va fi decisă în decembrie 2025.

Alte stiri din Externe

Ultima oră