Greta Thunberg nu renunță: a fost arestată din nou în timpul unei demonstrații împotriva minelor de cărbune (video)

17 Ian 2023
Greta Thunberg nu renunță: a fost arestată din nou în timpul unei demonstrații împotriva minelor de cărbune (video)

Activista de mediu suedez se află în Germania pentru a protesta împotriva extinderii unei mine de cărbune, scrie HuffingtonPost

Activista de mediu suedeză Greta Thunberg a fost din nou arestată de poliție împreună cu un grup de manifestanți care protestau marți, 17 ianuarie, împotriva extinderii unei mine de cărbune din vestul Germaniei, a anunțat poliția.

„Grupul este în arest”, a spus o purtătoare de cuvânt a poliției, adăugând că activiștii anti-cărbune s-au îndreptat „spre marginea minei” . Fotografiile difuzate de AFP mai arată că activista este evacuată de poliție.

„Au fost transportați cu autobuzul în afara zonei de pericol”, le-a fost verificată identitatea, apoi au fost eliberați, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliției locale, adăugând că acest lucru durat „mai multe ore” . Este a doua oară în această săptămână când activista suedeză este arestată, potrivit Sky News, care citează poliția.

Greta Thunberg se află de câteva zile în Germania pentru a-i sprijini pe oponenții extinderii celei mai mari mine deschise din țară, din bazinul Rinului, care în curând va înghiți un cătun abandonat numit Lützerath.

Susținătorii climei nu renunță

Acest sat ocupat de activiștii ecologiști care doreau să prevină distrugerea lui a fost evacuat de poliție, care a scos câteva sute de oameni cocoțați în copaci și ascunși ferme abandonate.

În ciuda încheierii operațiunii polițienești, care a durat câteva zile, adversarii nu au renunțat. Sâmbătă au organizat o demonstrație care a reunit peste 15.000 de participanți din toată Germania. Ciocnirile au făcut câteva zeci de răniți printre demonstranți și poliție.

Dacă toți ocupanții au fost în cele din urmă îndepărtați luni dimineață, activiștii nu au renunțat și și-au continuat acțiunile de protest marți cu ocuparea căilor ferate, blocaje de drumuri și clădiri, în special în vestul Germaniei.

Mina de lignit, care aparține grupului energetic german RWE, este situată între Köln și Düsseldorf. Extinderea sa, planificată pe câțiva ani, este considerată necesară pentru securitatea energetică a Germaniei, care trebuie să compenseze întreruperea livrărilor de gaze rusești.

Activiştii consideră că actualele rezerve de lignit sunt suficiente şi denunţă din partea Germaniei o renunţare serioasă la angajamentele sale în materie de climă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră