Activista de mediu i-a denigrat joi pe participanții la Forumul Economic Mondial, în cadrul unei discuții cu alți tineri activiști și cu Fatih Barol, directorul AIE, scrie Le Figaro.
Activista suedeză pentru climă Greta Thunberg a acuzat joi (19 ianuarie) Forumul de la Davos că a reunit „oamenii care alimentează cel mai mult distrugerea planetei”, considerând „absurd” să-i asculte.
„Se pare că îi ascultăm mai degrabă pe ei decât pe oamenii care sunt efectiv afectați de criza climatică, pe oamenii care trăiesc în prima linie, iar asta ne spune cât de absurdă este situația”, a spus ea în cadrul unui eveniment organizat în marginea reuniunii Forumului Economic Mondial din stațiunea de schi elvețiană.
Greta Thunberg a fost însoțită de alți trei activiști climatici: ecuadoriana din Amazon Helena Gualinga, ugandeza Vanessa Nakate și nemțoaica Luisa Neubauer. Ele au ajuns la Davos cu o petiție lansată săptămâna aceasta prin care le cer multinaționalelor să înceteze exploatarea combustibililor fosili. Textul adunase peste 870.000 de semnături miercuri seară.
Cei care pun „profiturile deasupra oamenilor și planetei”
Davos este „locul în care oamenii care alimentează cel mai mult distrugerea planetei, oamenii care se află în mijlocul crizei climatice, oamenii care investesc în combustibili fosili etc", a remarcat ea, acuzându-i că pun „lăcomia” și „profiturile economice pe termen scurt deasupra oamenilor și deasupra planetei”.
„Cu toate acestea, aceștia sunt oamenii pe care se pare că ne bazăm pentru a rezolva problemele despre care ei au dovedit, în repetate rânduri, că nu sunt o prioritate."
„Acești oameni vor merge cât de departe pot și atâta timp cât vor putea, atâta timp cât ei scapă. Vor continua să investească în combustibili fosili, vor continua să sacrifice oamenii pentru propriul lor profit”, a spus ea din nou.
Schimbările „vor veni de jos”
„Se pare că îi ascultăm, mai degrabă pe ei decât oamenii care sunt efectiv afectați de criza climatică, oamenii care trăiesc în linia frontului, iar asta ne spune cât de absurdă este situația”, a deplâns ea.
„Este puțin probabil ca schimbările de care avem nevoie să vină din interior. Mai degrabă cred că vor veni de la bază”, a spus ea. „Fără o presiune publică masivă din afară, (…) vor continua să investească în combustibili fosili, vor continua să sacrifice oamenii pentru propriul câștig".
A doua vizită la Davos: „casa arde”
„Petrolul trebuie să rămână în pământ ”, a spus Helena Gualinga la începutul acestei săptămâni într-un interviu acordat AFP. „Venim din locuri diferite ale lumii, dar avem aceeași propunere. Este un apel să spunem „ne-am săturat!”, sătui pentru că am spus-o de multe ori, avem nevoie de acțiuni urgente"
„Dacă nu acționați imediat, fiți avertizați că cetățenii din întreaga lume vor lua în considerare acțiuni în justiție pentru a vă trage la răspundere. Și vom continua să manifestăm în număr mare în stradă”, proclamă petiția, care copiază aspectul unui aviz legal.
Nu este prima dată când Greta Thunberg vine la Davos în cadrul reuniunii Forumului Economic Mondial. Ediția din 2020 a fost marcată în special de luptele sale cu președintele american Donald Trump. Este timpul să „intrăm în panică ” pentru că „arde casa”, a spus ea deja la momentul respectiv.
Custodia și sprijinul lui Al Gore
La începutul acestei săptămâni, ea a mers să sprijine protestatarii care s-au opus extinderii unei mine de cărbune din vestul Germaniei. Această inițiativă i-a adus câteva ore de arest al poliției, marți, 17 ianuarie, potrivit unei surse din poliție dar și sprijinul de la Davos al fostului vicepreședinte american și activist de mediu Al Gore care s-a declarat miercuri „de acord” cu lupta sa.
Clima este un subiect fierbinte la întâlnirea de la Davos din acest an. Miercuri, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut deja să fie urmăriți penal marii petrolieri, așa cum au fost și companiile de tutun, pentru că au ascuns de ani de zile informațiile pe care le aveau despre încălzirea globală. „Unii producători de combustibili fosili erau foarte conștienți în anii 1970 că produsul lor emblematic avea să ardă planeta”, a spus el într-un discurs în care a denunțat „marea lor minciună”.
Prezența simbolică a lui Fatih Barol, directorul AIE
Suedeza a vorbit în timpul unei conversații cu alți tineri activiști pentru climă și cu directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), Fatih Birol. „Prezența mea aici este un semnal foarte important pe care vreau să-l dau lumii”, a spus acesta din urmă.
„Schimbările climatice necesită mai multă atenție. Din păcate, atenția la schimbările climatice este în scădere”, a deplâns el, în timp ce este nevoie de mult mai multe investiții în energie curată.