Greta Thunberg își dă în judecată propria țară, Suedia

25 Noi 2022
Greta Thunberg își dă în judecată propria țară, Suedia

Activista pentru climat se numără printre cei 600 de reclamanți în cazul suedez.Procesul face parte dintr-un val de acțiuni climatice care vizează guvernele, scrie Bloomberg.

Un grup de copii și adulți tineri, inclusiv Greta Thunberg, au intentat un proces colectiv împotriva statului suedez pentru că nu a luat măsuri adecvate pentru a opri schimbările climatice. Procesul face parte dintr-un val internațional de acțiuni legale legate de climă, unele dintre ele vizând guvernele naționale.

Procesul suedez urmează celui din Olanda unde cea mai înaltă instanță a țării a decis în 2019 că guvernul are obligația legală de a lua măsuri pentru a atenua încălzirea globală.

Procesul suedez o implică pe Thunberg, probabil cea mai cunoscută activistă pentru schimbările climatice din lume, și peste 600 de alți oameni care susțin că politicile climatice ale Suediei încalcă constituția acesteia, precum și Convenția europeană a drepturilor omului.

„Statul suedez nu îndeplinește cerința constituțională de a promova dezvoltarea durabilă care să conducă la un mediu bun pentru generațiile prezente și viitoare”, a spus grupul într-un comunicat.

În 2017, Suedia a adoptat o lege a climei care impune guvernului să lucreze pentru a reduce emisiile de gaze de încălzire a planetei spre un obiectiv net zero stabilit pentru 2045.

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră este esențială pentru îndeplinirea obiectivului Acordului de la Paris din 2015 de a menține încălzirea globală sub 2°C până la sfârșitul secolului.

Cu toate acestea, invazia Ucrainei de către Rusia în februarie a declanșat o luptă pentru energie care a încetat eforturile, iar discuțiile din acest an în Egipt, sponsorizate de ONU, nu au reușit să intensifice ambițiile.

Într-un interviu acordat cotidianului suedez Dagens Nyheter, Greta Thunberg a spus că ea crede că legile climatice ar trebui înăsprite.

„Nu avem legi care să ofere protecție pe termen lung împotriva consecințelor crizelor climatice și de mediu, dar trebuie să folosim metodele pe care le avem la dispoziție și să facem tot ce putem”, a spus ea.

Procesul, care este în lucru de doi ani, vine în timp ce politicile noului guvern suedez privind schimbările climatice se confruntă cu un control intens.

Cabinetul, care și-a asumat puterea în urma alegerilor din septembrie, a anunțat intenția de a renunța complet la ministerul mediului. Bugetul său pentru 2023 a fost criticat pentru că include măsuri care urmează să crească emisiile din sectorul transporturilor.

„Statul suedez nu a tratat niciodată criza climatică așa cum este, iar noul guvern a semnalat clar că nici nu va face asta”, a spus într-un comunicat Anton Foley, în vârstă de 20 de ani, care este oficial principalul reclamant în acest caz.

Procesul, depus vineri la Stockholm, îndeamnă instanța să ceară guvernului să-și ia „partea echitabilă” a măsurilor globale pentru a menține emisiile de gaze cu efect de seră în concordanță cu obiectivele Acordurilor de la Paris.

Alte stiri din Externe

Ultima oră