Grecia: O parte din cumpărăturile de alimente vor fi plătite de stat

18 Dec 2022
Grecia: O parte din cumpărăturile de alimente vor fi plătite de stat

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat sâmbătă că statul va acoperi 10% din achizițiile de alimente casnice, în funcție de venit, ca măsură de ajutor împotriva inflației, scrie 7sur7.

„Din februarie, timp de șase luni, statul va acoperi 10% din achizițiile casnice în supermarketuri și magazine alimentare” precum brutării sau la vânzatorii de pește, a declarat el în fața Parlamentului grec înainte de votul pentru bugetul 2023. Grecia se luptă cu inflația care a urcat la 12% în septembrie înainte de a scădea ușor în octombrie (9,1%).

Limită lunară și condiții

Un plafon lunar de persoană va fi stabilit la 220 de euro, cu o majorare de 100 de euro pentru fiecare membru al familiei, cu maximum 1.000 de euro. Beneficiarii vor fi cupluri cu un venit anual de maxim 24.000 de euro, cu un plus de 5.000 de euro pentru fiecare copil.

Finanțarea măsurii

Finanţarea acestei măsuri, evaluată la 650 de milioane de euro, va fi luată din „venitul excedentar al două rafinării greceşti”, a explicat dl Mitsotakis. Potrivit Ministerului de Finanțe, criza energetică și consecințele economice ale războiului din Ucraina vor continua să afecteze economia greacă prin inflație și încetinirea creșterii economice în zona euro.

De asemenea, premierul grec a anunțat menținerea subvențiilor pentru electricitate și gaze naturale. „În total, la nivel național vor fi alocate peste 8 miliarde de euro”, a spus el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră