Grecia isi sarbatoreste eroul. 90 de ani cu Mikis Theodorakis

30 Iul 2015
Grecia isi sarbatoreste eroul. 90 de ani cu Mikis Theodorakis
In aceste zile Grecia isi sarbatoreste una din personalitatile care i-a marcat istoria, culturala si politica, de la al doilea razboi mondial incoace. E vorba de Mikis Theodorakis, cel care miercuri a implinit 90 de ani.

In intreaga Grecie au fost organizate numeroase festivitati omagiale, de la concerte, expozitii, reeditari de discuri, proiectii de filme pana la simpozioane dedicate rolului sau in cultura elena a secolului XX .
Televiziunea nationala cat si radioul ii dedica zilnic programe speciale iar in parcurile ateniene au loc zilnic concerte cu muzica sa.

In Creta au avut loc proiectii speciale cu Zorba grecul iar in acest week-end localnicii vor face un urias lant uman in semn de omagiu pentru cel care este vazut ca un mare artist care nu a uitat ca prima lui datorie este sa lupte pentru apararea celor saraci si defavorizati.


S-a nascut pe insula Chios pe 29 iulie 1923. Tatal sau era originar din Creta si tot timpul Theodorakis a declarat ca acesta insula reprezinta ceva special pentru el.

Pasionat de muzica din copilarie, infiinteaza la 17 ani un cor pentru care compune cateva cantece.

Interesanta este si evolutia lui politica. Cum izbucnise razboiul, el se inroleaza mai intai in regimentul Tinerilor fascisti condus de Ioannis Metaxas dar dupa scurt timp trece in miscarea de rezistenta impotriva Italiei fasciste si , ulterior, impotriva trupelor naziste.

Este prins de fascistii italieni, inchis si torturat dar evadeaza si ajunge la Atena unde intra in Frontul de Eliberare Nationala, o miscare de stanga. In acelasi timp urmeaza cursurile Conservatorului din Atena.

In timpul Razboiului Civil este arestat sub acuzatia de activist comunist si este deportat in insula Ikaria. Dupa incheierea confruntarii care a insangerat Grecia,  se rentoarce la Atena unde isi continua studiile.In 1954 obtine o bursa la Conservatorul din Paris . Activitatea lui de compozitor il transforma intr-o celebritate internationala iar in 1960 se reintoarce in Grecia unde infiinteaza Mica orchestra Simfonica din Atena.

In 1963, asasinarea deputatului comunist Gregoris Lambrakis(eveniment relatat de Costa Gavras in Z) il determina sa devina mai activ in politica.Infiinteaza partidul Tineretul Democratic Lambrakis si ajunge deputat in parlamentul grec.

Il cunoaste pe regizorul Miachael Cacoyannis care-i propune sa scrie muzica filmului Zorba grecul. Melodia din final, o prelucrare a unui dans,sirtaki , din Creta, il transforma intr-o  celebritate mondiala si toata lumea este fascinata de 'dansul lui Zorba”.

Instauraea dictaturii coloneilor, in 1967, face din Theodorakis o  persoana indezirabila . Este nevoit sa intre in clandestinitate si  infiinteaza o miscare de rezistenta impotriva dictaturii .

In august 1967 este prins si inchis. Dupa cinci luni este exilat ,cu sotia si cei doi copii, in Arcadia. Se imbolnaveste de tuberculoza.Cantecele sale, mesaje de lupta impotriva Juntei militare,ajung in strainatate unde-i mobilizeaza pe grecii fugiti in exil.

Cand se afla ca e bolnav de TBC se declanseaza o ampla miscare internationala pentru eliberarea sa . Leonard Berstein, Arthur Miller, Yves Montand si Laurence olivier, sunt cateva personalitati care cer guvernului de la Atena eliberarea compozitorului.

In aprilie 1970 este expulzat din tara iar Theodorakis ajunge la Paris. Dupa ce se trateaza de TBC incepe o ampla activitate, culturala dar si politica si se afirma ca un critic acerb al  dictaturii.

Scrie muzica filmelor Stare de asediu-Costa Gavras dar si Serpico- Sidney Lumet.

Dupa caderea dictaturii, se reintoarce in Grecia, face parte din mai multe guverne dar si din parlament, se afirma ca o voce activa pe scena politica. Ramane acelasi activist de stanga, adept al ideii ca o buna guvernare inseamna o politica destinata , in primul rand, celor saraci.

La varsta lui inaintata , Mikis Theodorakis s-a implicat si in disputele privind actuala criza din Grecia. Intr-un interviu acordat Frankurter Allgemeine Zeitung ,Theodorakis spunea:
“Europa este condusa de bani.Pentru mine, arata ca un paianjen urias, iar cei care sunt prisi in plasa lui sunt pierduti.Noi grecii am realizat multe. Inca din Antichitate, trdarea a venit din interior.Predecesorii acestui guvern le-au dat altora totul, au vandut averea familiei iar acum ne spun ca altii sunt la conducere.”

Si tot el spune:”Acum tine de Tsipras sa ne ia avutul inapoi”

Martor implicat al tumultuoase istorii a Greciei din ultimii 70 de ani, Mikis Theodorakis poate fi contestat sau nu pentru opiniile sale politice. A starnit simpatii sau adversitati pentru pozitiile sale publice dar i-a unit pe toti prin muzica lui.

Muzica lui Theodorakis, olimpiana si perena, ramane in memoria a numeroase generatii.






 

Alte stiri din Externe

Ultima oră