2.300 de biserici ortodoxe din Grecia au rămas fără preoţi

18 Noi 2015 | scris de Luminita Ciobanu
2.300 de biserici ortodoxe din Grecia au rămas fără preoţi


În Grecia, preoții sunt funcționari publici, iar prin politicile de reducere a personalului din sectorul public are de suferit și Biserica.
Potrivit site-ului de ştiri Lăcaşuri otrodoxe, în prezent, guvernul limitează drastic numărul de hirotoniri de noi preoți, multe parohii au rămas fără slujitori şi, în acest conext, în unele biserici nu va mai exista Sfânta Liturghie.
Conform legislației actuale, un nou funcționar public (în acest caz, preotul) poate fi angajat numai după pensionarea a zece colegi de-ai săi.
Potrivit Sfântului Sinod al Bisericii Greciei, numărul de parohii rămase fără îngrijire pastorală a ajuns la 22% - din totalul necesar de 10.500 de preoți lipsind 2.300.
Localităţile mici sunt cele mai afectate, multe dintre acestea fiind situate la o distanță considerabilă de satele vecine, accesul fiind în unele cazuri dificil, iar în același timp, comunitatea mică nu poate să susţină din fonduri proprii un preot.
Mitropolitul Eustatie de Monemvasia și Sparta a evaluat situația eparhiei proprii, ca fiind critică: “Acest lucru înseamnă că, în unele biserici duminica nu se face Liturghie. Locuitorii din satele mici sunt abandonaţi de oficialii guvernamentali, fără profesori, fără servicii publice. Ei mai aveau doar Biserica. Dacă nu există nici măcar preot, ei rămân, în general, fără protecție și sprijin”.
Mitropolitul Ieremia de Gortin împărtășește aceeaşi îngrijorare: “În Eparhia mea, la 150 de biserici au rămas 50 de preoți. Clopotele au încetat să mai sune. Unul dintre localnici mi-a spus odată: «Nu avem cadre didactice, preot, nu mai sună un clopot. Deci, mai devreme sau mai târziu, vom deveni turci»”. Episcopul a amintit că Biserica Ortodoxă Greacă a salvat ţara de la islamizare și de la pierderea identității naționale în anii de dominație otomană.

Alte stiri din Externe

Ultima oră