Grâul rusesc trage în jos prețurile mondiale

01 Iun 2023
Grâul rusesc trage în jos prețurile mondiale

Prețurile cerealelor continuă să scadă pe piețele mondiale, cauzate de prețul grâului rusesc și de promisiunea unor recolte bune europene, în timp ce cererea, în special din China, nu există, scrie Le Monde.

La Bursa de Valori din Chicago, contractul de referință pentru soiul de grâu de iarnă SRW (Soft Red Winter Wheat) a scăzut marți la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani și jumătate.

Aceeași tendință se poate observa și pe piața europeană, unde prețul grâului moale a scăzut miercuri, tranzacționându-se în sesiune la 216 euro pe tonă pentru livrare în septembrie pe Euronext, trăgând porumbul în jos, sub 214 euro pe tonă pentru livrare anticipată (Iunie).

Rusia continuă să-și vândă recolta uriașă de grâu (estimată la 92 până la 104 milioane de tone, în funcție de sursă) la prețuri foarte mici. Potrivit firmei ruse SovEcon, stocurile încă prezente în ferme sunt de două ori mai mari decât media pe cinci ani, iar exporturile rusești de grâu în 2022-23 ar putea fi în cele din urmă cu 23% mai mari decât cele din anul precedent, exercitând o presiune descendentă asupra preturilor mondiale.

Alte stiri din Externe

Ultima oră