Germania se pregătește de război: parlamentul studiază un plan de revenire la serviciul militar național

12 Iun 2024
Germania se pregătește de război: parlamentul studiază un plan de revenire la serviciul militar național

Ministrul Apărării, Boris Pistorius, încearcă să intensifice capacitatea Bundeswehr de a recruta și antrena tineri germani, scrie Politico.

Germanilor li se va cere în curând să pregătească națiunea pentru război. În primul rând, totuși, ei vor trebui să completeze un chestionar care sosește prin poștă.

Ministrul Apărării, Boris Pistorius, a dezvăluit miercuri un plan pentru o revenire la serviciul militar național cu o birocrație grea, ca răspuns la previziunile conform cărora Rusia și-ar putea reconstitui forțele în termen de cinci ani pentru a lansa o nouă ofensivă europeană.

Planul Pistorius, care este acum studiat de parlamentari și partenerii de coaliție ai ministrului, va cere tuturor bărbaților de 18 ani – planificatorii anticipează 400.000 anual – să completeze un chestionar. Din acest total, aproximativ 40.000 vor fi aleși pentru a fi supuși unui examen medical, iar 10.000 vor fi autorizați ulterior pentru pregătirea de bază.

Pistorius vrea să se miște rapid și să aibă cel puțin 5.000 de soldați noi înscriși anul viitor, dar în loc să grăbească corpurile în serviciu activ, el propune mai întâi să pună statul în formă pentru a putea angaja, antrena și găzdui recruți la scară.

„Este un început”, a spus modest Pistorius despre planul său, care va costa inițial 1,4 miliarde de euro. „Configuram procesele de recrutare pentru creșterea trupelor noastre”.

Când Războiul Rece s-a încheiat la începutul anilor 1990, Bundeswehr număra aproximativ 500.000 de soldați în plus față de rezerviști; trei decenii mai târziu, rândurile soldaților cu normă întreagă s-au redus la puțin peste 180.000.

O parte din declin se datorează deceniilor de relativă pace care au urmat Războiului Rece, dar și condițiile proaste au fost de vină, a declarat la începutul acestui an Eva Högl, deputată din cadrul social-democraților din Pistorius, care servește ca coordonator parlamentar al forțelor armate. .

Högl a estimat costul modernizării infrastructurii militare a Germaniei, cum ar fi barăcile, la aproximativ 50 de miliarde de euro, adică jumătate din fondul de 100 de miliarde de euro pe care guvernul l-a pus la dispoziție pentru a cumpăra echipamente militare noi anul trecut.

Pentru a pune mingea în mișcare, Pistorius a ocolit necesitatea modificării constituției, un proces care consuma timp, făcând propunerea opțională pentru femei. Totuși, planul său va trebui să fie examinat cu atenție de Bundestag, precum și de coaliția de guvernământ din ce în ce mai dispărută a Germaniei.

Într-un semnal pozitiv, ministrul de Finanțe Christian Lindner al Democraților Liberi a spus că propunerea lui Pistorius este o mișcare în „direcția corectă”. Cu toate acestea, cei doi bărbați au fost în dezacord cu privire la planurile de a crește cheltuielile pentru apărare.

Egalitatea de șanse

Găsirea unei modalități de a readuce țara la serviciul național – care a fost eliminat treptat în 2011 – a fost pe ordinea de zi de luni de zile.

Pistorius, care este neobișnuit de popular pentru un ministru german al apărării, și-a oferit ideile într-o difuzare publică în timpul unei călătorii în mai în Statele Unite. Luna precedentă, mandarinii din Bendlerblock, așa cum este cunoscut complexul ministerului apărării, au prezentat trei scenarii, de la a nu face nimic până la lansarea serviciului militar obligatoriu complet.

Opțiunea de mijloc - un sistem selectiv de adunare în stil scandinav - a fost aleasă în cele din urmă.

În timp ce germanii susțin în general o revenire la serviciul național, planul nu a scăpat de controverse, în special de matematica subiacentă. Pistorius s-a angajat să mărească numărul armatei la 203.000 până în 2031, în timp ce ministerul său a declarat miercuri că ar fi nevoie de încă 260.000 de rezerviști pentru a apăra în mod adecvat flancul estic.

Chiar dacă noul plan de recrutare se lansează în acest an, este puțin probabil ca guvernul să adune aceste cifre în curând. „Este greu de spus când putem reduce decalajul”, a recunoscut Pistorius.

Un ofițer german de rang înalt a spus că ar fi nevoie de 272.000 de soldați pentru a apăra în mod credibil granițele țării și că modelul propus de Pistorius nu va ceda nici pe departe acest total.

Mai este și problema creării unui sistem cu accent pe bărbați.

Deși Bundeswehr are o cotă de 20 la sută pentru femei, este departe de această țintă, cu doar 24.000 de femei soldate ( 13% ) și doar două unități de luptă conduse de femei.

Schimbarea constituției pentru a include femeile în planul de recrutare al lui Pistorius ar dura timp și ar costa energie politică pentru a promova, a spus ministrul.

Dar chiar dacă timpul și energia nu erau atât de puține, este puțin probabil ca femeile să clame pentru locuri de muncă în armata germană. Bundeswehr rămâne un loc ostil pentru femeile recrute, incidentele raportate de comportament sexual necorespunzător crescând în 2023 la 385 de la 224 în 2020.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră