Germania se opune aderarii rapide a Ucrainei în NATO: nu va accepta „mențiunea unei invitații” și nici mențiunea „locul legitim al Ucrainei în NATO” în documentul final de la Vilnius

10 Iul 2023
Germania se opune aderarii rapide a Ucrainei în NATO: nu va accepta „mențiunea unei invitații” și nici mențiunea „locul legitim al Ucrainei în NATO” în documentul final de la Vilnius

Germania se pune aderării rapide a Ucrainei la NATO și, din acest motiv, ar fi „blocat” un compromis între membrii Alianței, scrie Bild , citând un document intern al guvernului german și persoane familiare cu negocierile pentru intrarea Kievului în NATO.

Cu puțin timp înainte de începerea summitului NATO de la Vilnius (Lituania), o soluție de compromis era deja la îndemână. Dar guvernul federal german blochează o decizie în favoarea Ucrainei. Acest lucru reiese dintr-un document intern al guvernului și este confirmat de oameni familiarizați cu negocierile.

În timp ce numeroase state, în frunte cu Franța, Marea Britanie și Polonia, susțin o invitație a Ucrainei odată cu intrarea în vigoare a încetării focului cu Rusia, Germania și SUA nu au susținut un astfel de plan. În schimb, Berlinul și Washingtonul au susținut respectarea „Planului de acțiune pentru aderare” formulat pentru Ucraina în 2008.Acesta prevede numeroși pași și condiții pe care Kievul trebuie să le fi îndeplinit înainte de a fi invitat să adere la NATO. Aceasta include nu numai pacea cu Rusia ci și reforme politice și economice.

Potrivit unui document confidențial al guvernului german, văzut de BILD, SUA „și-au declarat acordul de a abandona un „Plan de acțiune de aderare” pentru Ucraina, cu condiția unor reforme ulterioare”. „Ceea ce am vrut să oferim Ucrainei a fost modelul Finlandei, adică aderarea în câteva luni de îndată ce războiul se încheie”, a declarat un diplomat pentru BILD.

Pe de altă parte, documentul aflat la dispoziția BILD afirmă că guvernul Scholz „nu va fi de acord cu niciun cuvânt care ar da impresia unei „căi rapide” aderării Ucrainei”. O „renegociere a deciziei de la București 2008” este „în afara discuției” pentru guvernul federal.

De aceea, Germania nu va accepta „nici mențiunea unei invitații” și nici mențiunea „locul legitim al Ucrainei în NATO” în documentul final al NATO.

Berlinul este „gata să examineze limbajul de compromis” pentru viitoarea aderare a Ucrainei la NATO, „deși condițiile pentru aceasta nu au fost încă îndeplinite”. Prin urmare, este posibil ca guvernul federal să fie, de asemenea, de acord cu abolirea oficială a Planului de acțiune pentru aderare – dar fără a fi de acord cu admiterea mai rapidă a Ucrainei („fast track”) la sfârșitul războiului.

Între timp, nemulțumirea față de poziția Berlinului crește în cadrul NATO. „Punctul de cotitură” al lui Scholz în politica de securitate „probabil nu se aplică Ucrainei”, a explicat sarcastic un diplomat în fundal.

 Luni seara, negociatorii din Germania și din alte țări se vor întâlni la Vilnius și vor încerca din nou să găsească un compromis în problema Ucrainei înainte de sosirea șefilor de stat și de guvern. „În cel mai rău caz, șefii de guvern trebuie să o facă ei înșiși marți”, a spus un diplomat la BILD.

Alte stiri din Externe

Ultima oră