Cotidianul Suddeutsche Zeitung şi posturile publice WDR şi NDR afirmă că Guvernul de la Berlin crede că mass-media ruse sunt folosite pentru a răspândi dezinformarea şi pentru a destabiliza Germania.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Christiane Wirtz, a refuzat să confirme sau infirme aceste informaţii, declarând că nu se comentează niciodată chestiunile legate de activitatea serviciilor secrete.
Dar Wirtz a declarat că Germania vede drept tendenţioase relatările din anumite mijloace de informare în masă din Rusia despre Ucraina şi despre criza migranţilor. Ea a dat ca exemplu relatările din presa rusă despre un presupus viol al unei adolescente ruso-germane, comis de imigranţi, şi care, potrivit poliţiei germane, nu a existat niciodată.
Presa rusă a scris despre presupusul viol al fetei de 13 ani în Berlin luna trecută, acuzând autorităţile germane că au încercat să ascundă incidentul.
Fata fusese dată dispărută la 11 ianuarie şi a reapărut după 30 de ore. Pe Internet au apărut zvonuri că a fost răpită de un grup de bărbaţi de origine străină şi răpită, dar poliţia germană afirmă că nu există nicio dovadă a unei răpiri sau a vreunui viol.
Wirtz a recunoscut că nu există dovezi că presa rusă a încălcat vreo lege în Germania şi că libertatea de exprimare este protejată de Constituţie.
Relaţiile dintre Berlin şi Moscova s-au mai răcit după ce Rusia a sprijinit mişcarea separatistă din estul Ucrainei. Răcirea relaţiilor a afectat comerţul dintre cele două ţări.