Germania pune la îndoială capacitatea Ungariei de a deține președinția rotativă a UE în 2024

31 Mai 2023
Germania pune la îndoială capacitatea Ungariei de a deține președinția rotativă a UE în 2024

Comentariile de la Berlin au loc în timp ce parlamentarii UE fac eforturi pentru a amâna viitoarea perioadă de șase luni a Ungariei, care va ajuta la derularea procesului de elaborare a politicilor UE, scrie Politico.

Germania a pus marți îndoiala  capacitatea Ungariei de a conduce anul viitor procesul de elaborare a politicilor UE, adăugând gaz pe foc la discuțiile în curs de dezvoltare despre posibilitatea ca UE să întârzie rândul Budapestei la conducerea președinției sale rotative.

Ungaria este programată să dețină funcția pentru a doua jumătate a anului 2024, oferindu-i un rol cheie în coordonarea activității politice în cadrul Consiliului UE. Perspectiva i-a deranjat pe unii critici de la Budapesta, care notează că guvernul prim-ministrului Viktor Orbán se confruntă cu acuzații uriașe de încălcare a regulilor democratice și este blocat într-o luptă în curs de desfășurare a statului de drept cu Bruxelles-ul.

„Am îndoieli cu privire la măsura în care Ungaria va putea conduce o președinție de succes a Consiliului”, a declarat ministrul german al Europei, Anna Lührmann, reporterilor marți, la Bruxelles, unde diverși miniștri de guvern se adunau pentru o întâlnire. Lührmann a citat presupusele încălcări ale statului de drept ale Ungariei și poziția neclintită privind sprijinirea Ucrainei în războiul său împotriva Rusiei.

Remarcile adaugă o voce puternică a UE la ceea ce până acum a fost în mare parte discuții teoretice despre blocarea sau restrângerea viitoarei președinții a Ungariei. Există o rezoluție care își face drum prin Parlamentul European care cere vag parlamentarilor să ia „măsuri adecvate” cu privire la rolul Ungariei. Dar măsura, stabilită pentru vot joi, este neobligatorie și nespecifică cu privire la ceea ce ar putea fi de fapt făcut.

Totuși, cel mai mare grup al Parlamentului, Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta – care a găzduit cândva partidul Fidesz al lui Orbán – face eforturi pentru acțiune.

„În aceste vremuri fără precedent, este esențial ca Consiliul să fie condus de o țară capabilă să susțină colaborarea puternică între statele membre în procesul decizional, în special în chestiuni precum sancțiunile împotriva Rusiei sau sprijinul pentru Ucraina”, a spus Petri Sarvamaa, purtătorul de cuvânt grupul PPE pentru controlul bugetar și problemele legate de statul de drept.

Președinția Consiliului se efectuează prin rotație între țările UE o dată la șase luni, dând țării responsabile puterea de a ajuta la stabilirea agendelor și priorităților, a prezida reuniunile și a coordona activitatea de politică a UE desfășurată în acest timp.

„Am îngrijorări semnificative cu privire la capacitatea Ungariei de a-și îndeplini acest rol, mai ales având în vedere că Ungaria în acest moment nu respectă legislația UE în ceea ce privește statul de drept”, a adăugat Sarvamaa.

Într-adevăr, Ungaria nu poate accesa în prezent miliarde de fonduri UE din cauza diferitelor dispute privind statul de drept cu Bruxelles-ul. Separat, Parlamentul a declanșat cu mult timp în urmă procedurile de cenzură ale Uniunii Europene în temeiul articolului 7 împotriva Ungariei – o mișcare extremă care poate duce la pierderea dreptului de vot al unei țări – dar procesul este blocat. 

Ajunsă la întâlnirea de marți, ministrul maghiar al Justiției, Judit Varga, a respins inițiativele de amânare a președinției Consiliului, drept „prostii”.

„Aici Parlamentul European nu are niciun rol de jucat, există rezoluția unanimă a Consiliului de mulți ani, care face ordinea președințiilor”, a spus Varga reporterilor.

„Articolul 7 nu spune niciodată nimic despre cine va fi la președinție, aceasta este o obligație”, a adăugat Varga. „Acest lucru este stabilit de legislația europeană.”

Cuvintele critice ale Germaniei de marți sunt doar cel mai recent exemplu în care Berlinul se împotrivește Budapestei. Cei doi s-au certat în timpul unei întâlniri a miniștrilor de externe de săptămâna trecută din cauza rolului pe care o bancă maghiară controversată îl joacă în războiul Rusiei din Ucraina.

Alte țări au fost, marți, mai puțin deschise decât Germania, mulți spunând că propunerea Parlamentului nu este pe ordinea de zi.

„Ungaria ar trebui să lucreze deja cu Spania [care va prelua președinția în iulie] și ne așteptăm la neutralitate și imparțialitate”, a declarat ministrul francez al Afacerilor Europene, Laurence Boone.

Încă nu este clar exact ce măsuri concrete ar putea fi luate împotriva unei președinții ungare. Experții juridici olandezi din cadrul Comitetului Meijers au publicat recent o lucrare care descrie trei opțiuni – inclusiv o interdicție totală – pentru a preveni sau a atenua conflictele de interese în timpul mandatului Ungariei. De asemenea, examinează opțiuni similare pentru a restricționa țara care își asumă președinția după Ungaria: Polonia.

Alte stiri din Externe

Ultima oră