Criza imigranţilor pune în pericol libertatea de deplasare în spaţiul Schengen, spune ministrul german de Interne,Thomas de Maizière, care nu exclude o posibilă suspendare a acordului, informează RFI.
Germania este principala destinaţie pentru valul de imigranţi care ajunge în Europa din Nordul Africii şi din Orientul Mijlociu. Noile rute ale refugiaţilor, în special ale celor care vin din Siria, încep în Grecia şi includ Serbia şi Ungaria.
Fenomenul migraţiei ameninţă libera circulaţie în Uniunea Europeană şi aduce în discuţie suspendarea acordului din Spaţiul Schengen. Germania, cea mai mare economie a Uniunii Europene, este şi ţara spre care se îndreaptă cele mai multe speranţe ale miilor de refugiaţi ajunşi în Europa.
„Există o parte a societăţii care nu îi doreşte, partea mai de dreapta, dar avem o istorie foarte încărcată, ma refer la Holocaust. Pe de altă parte, la începutul anilor '90 a fost o perioadă nefericită, au fost foarte multe incidente rasiste şi, de aici, societatea germană a devenit mai sensibilă”, explică Keno Verseck, jurnalist german.
Refugiaţii aleg două rude pentru a ajunge în siguranţă în Uniunea Europeană: prin Grecia şi, de acolo, în Macedonia, Serbia şi spre Ungaria, alţii aleg Turcia, de unde trec cu bărcile în insulele greceşti.
Cei mai mulţi refugiaţi aleg ca destinaţie finală Germania. Potrivit statisticilor ONU, 62% dintre imigranţii care au ajuns în Europa pe mare provin din Siria, Eritreea şi Afganistan. Restul de 38% provin din Nigeria, Somalia, Irak sau Pakistan. Guvernul de la Berlin se aşteaptă ca anul acesta numărul refugaţilor să ajungă la 800.000, faţă de 200.000, anul trecut.