Germania permite Ucrainei să folosească armele germane împotriva țintelor militare din Rusia

31 Mai 2024
Germania permite Ucrainei să folosească armele germane împotriva țintelor militare din Rusia

„Ucraina are dreptul, garantat de dreptul internațional, de a se apăra împotriva acestor atacuri. Pentru a face acest lucru, poate folosi și armele furnizate în acest scop ” , „inclusiv pe cele pe care le-am livrat”, a declarat Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al cancelarului german Olaf Scholz, într-un comunicat citat de Le Monde

„În ultimele săptămâni, Rusia a pregătit, coordonat și executat atacuri, în special în regiunea [administrativă] Harkov , din poziții din zona imediat adiacentă a frontierei ruse ”, a spus el.

Germania, ca și alte țări aliate, exclusese până acum utilizarea pe teritoriul Rusiei a armelor pe care le furnizează Kievului de teama unei escalade, cu amenințarea folosirii armelor nucleare de către președintele rus Vladimir Putin. Dar mai multe țări și-au schimbat acum poziția, printre care Franța și, de joi, Statele Unite, punându-l pe cancelar sub presiune.

În cadrul unei conferințe de presă comună în Germania, cu Emmanuel Macron, marți, Olaf Scholz a rămas evaziv, declarând că Ucraina are dreptul de a se apăra în temeiul dreptului internațional, fără a preciza dacă aceasta include și utilizarea de informații occidentale pe site-urile militare din Rusia.

Alte stiri din Externe

Ultima oră