Germania:Partidul Social Democrat condus de cancelarul Scholz a pierdut alegerile în fața conservatorilor și a Partidului Naționalist

09 Iun 2024
Germania:Partidul Social Democrat condus de cancelarul Scholz a pierdut alegerile în fața conservatorilor și a Partidului Naționalist

Conservatorii sunt în frunte în Germania iar social-democrații lui Scholz au fost bătuți, potrivit sondajelor de la alegerile europene, scrie Le Figaro

Partidul Social Democrat condus de cancelarul german Scholz a pierdut în fața conservatorilor și a Partidului Naționalist.

Social-democrații cancelarului  german Scholz  au suferit un eșec la alegerile europene de duminică, ajungând în urma conservatorilor și a partidului naționalist , potrivit sondajelor realizate de televiziunea publică.

Potrivit sondajelor efectuate la ieșirea din secțiile de votare pentru ARD și ZDF, SPD-ul lui Olaf Scholz a obținut 14% din voturi, în timp ce conservatorii (CDU și CSU) s-au clasat pe primul loc cu 29,5-30%, iar partidul naționalist AfD, pe locul doi. loc, cu 16,5-16%.

În timp ce victoria conservatoare era așteptată, adevărata cursă din Germania este pentru locul secund, scrie Politico

Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) era estimat să ocupe locul al doilea cu 16,5%, conform unei previziuni inițiale, un câștig de 5,5 puncte procentuale față de alegerile UE din 2019.

Dacă rezultatul va fi valabil, va fi văzut ca un mare succes pentru un partid care a fost afectat de scandaluri în ultimele luni care implică acuzații de spionaj și corupție. În toată Europa, se estimează că partidele de extremă dreaptă, naționaliste și populiste vor obține câștiguri considerabile.

Partidul Social Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz a terminat pe locul al treilea, cu 14%, conform prognozei. Dacă rezultatul se menține, va fi un minim istoric pentru partid.

Verzii, care conduc într-o coaliție federală cu SPD și cu Democrații Liberi (FDP), se estimează că vor termina cu 12%, o scădere a sprijinului cu 8,5 puncte procentuale față de alegerile europene din 2019, potrivit prognozei.

Noul partid populist din Germania, Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW), care combină politicile economice de stânga cu opiniile culturale de dreapta, a ajuns în peisajul politic cu un rezultat prognozat de 5,5%. Partidul a fost fondat de Wagenknecht, fața de multă vreme a partidului Stânga, care a fost în criză de la plecarea ei și a ajuns cu 2,8 % potrivit prognozei.

S-a estimat că FDP va lua 5%.

Alte stiri din Externe

Ultima oră