Germania: giganții media lansează o campanie masivă împotriva „extremei drepte” și se angajează pentru "diversitate și o cultură primitoare"

15 Feb 2024
Germania: giganții media lansează o campanie masivă împotriva „extremei drepte” și se angajează pentru "diversitate și o cultură primitoare"

Peste 500 de organizații participă la campania împotriva „extremismului de dreapta”, în timp ce guvernul oferă discret sute de milioane de euro pentru a reduce la tăcere vocile de dreapta online, scrie EuropeanConservative.

Joi, 15 februarie, giganții mass-media din Germania au început o campanie masivă, coordonată, care promovează diversitatea – cu excepția, desigur, a diversitatii de opinie – și condamnă ceea ce ei numesc „extrema dreaptă”, arătând cât de frică îi este instituției de ascensiunea populistei de dreapta Alternative für Deutschland (AfD), care se află acum pe locul doi la nivel național, chiar în spatele blocului creștin-democrat de centru-dreapta (CDU/CSU).

O călătorie în „Țara Împreună”

Campania – denumită „#Zusammenland—Diversitatea ne face mai puternici” – începe cu un anunț colorat, pe două pagini, în ziare și în publicitatea digitală online în toată Germania, cu intenția de a o folosi în continuare în ziare, spații publice și rețele sociale pentru o perioadă nedeterminată.

Potrivit comunicatului de presă al Ströer , agenția de publicitate însărcinată cu coordonarea campaniei, aceasta a fost organizată la inițiativa a patru giganți media legați – Die Zeit , TagesspiegelSüddeutsche Zeitung și Handelsblatt Media Group . 

În afară de organizatori, există aproximativ 500 de companii, fundații și asociații care participă și „iau o poziție împotriva extremismului de dreapta și se angajează pentru libertate, diversitate și o cultură primitoare”.

Editorii organizatori și conglomeratele media oferă acestor companii și fundații oportunitatea de a-și integra gratuit logo-ul în campanie și le cere doar să doneze pentru anumite proiecte caritabile. 

După cum notează comunicatul de presă, spațiul publicitar eliberat doar pentru această campanie valorează „câteva milioane de euro”. 

Nu există nicio indicație oficială că companiile organizatoare au primit vreun sprijin guvernamental pentru a face acest lucru, dar este greu de imaginat că ar renunța la milioane de euro din venituri din reclame doar pentru a face propagandă costisitoare împotriva unui partid de dreapta chiar înainte de alegerile UE din bunătatea inimii lor.

Dublul limbaj orwellian

În același timp, guvernul german pregătește o nouă legislație, „Legea de promovare a democrației”, un vehicul pentru a turna sute de milioane de fonduri ale contribuabililor în organizațiile de stânga și le dă un mandat oficial pentru a lupta împotriva "discurs instigator la ura pe internet", a raportat Exxpress .

„Vrem să ținem cont de faptul că ura pe internet apare și sub limita răspunderii penale. Mulți inamici ai democrației știu exact ce a mai rămas din libertatea de exprimare pe platformele de socializare”, a explicat Lisa Paus, ministrul familiei Verzi din Germania . „Ca guvern federal, vom revizui legile acolo unde este necesar și le vom reajusta dacă este necesar.”

Dacă acest lucru pare că guvernul german se laudă că a purtat un război împotriva libertății de exprimare, este pentru că este adevărat.

Noua legislație nu este menită doar să crească dramatic ponderea fondurilor contribuabililor în cadrul de finanțare „Demokratie leben!” deja existent – care anul trecut a acordat 182 de milioane de euro pentru peste 700 de organizații și proiecte de stânga – dar și pentru a implementa treptat instrumente legale pe care aceste organizații le pot folosi pentru a lua măsuri împotriva „discursului instigator la ură”, care altfel ar fi protejat de lege.

Din fericire, Legea de promovare a democrației s-ar putea să nu părăsească niciodată masa de redactare, deoarece liberalului FDP — cel mai mic partener de coaliție al guvernului — nu-i place ideea de a schimba bazele legale ale libertății de exprimare, oricât de entuziasmate ar fi celelalte două partide de guvernământ, socialiștii (SDP) și Verzii.

„Legea de promovare a democrației nu va fi realizată în această formă. Am avut îndoieli încă de la început, deoarece democrația nu poate fi nici prescrisă, nici promovată în mod corect cu bani”, a spus Max Mordhorst, membru al FDP. 

Vicepreședintele Bundestag-ului, Wolfgang Kubicki, de asemenea din FDP, a fost și mai sincer cu privire la planuri, în timp ce i-a dat o lovitură subțire lui Paus: „Trebuie să puneți întrebarea, cine este de fapt mai periculos pentru ordinea noastră constituțională: cei care se mișcă în limitele a ceea ce este permis sau cei care doresc să limiteze domeniul de aplicare a ceea ce este permis după cum consideră de cuviință.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră