Germania, Franța și Marea Britanie i-au spus lui Zelensky că trebuie să ia în considerare discuțiile de pace, scrie WallStreetJournal

27 Feb 2023
Germania, Franța și Marea Britanie i-au spus lui Zelensky că trebuie să ia în considerare discuțiile de pace, scrie WallStreetJournal

Cei mai mari membri europeni ai NATO susțin un Pact de Apărare cu Ucraina

Liderii francezi și germani i-au spus președintelui ucrainean Zelensky că trebuie să ia în considerare discuțiile de pace: Germania, Franța și Marea Britanie văd legăturile mai strânse dintre NATO și Ucraina ca o modalitate de a încuraja Kievul să înceapă discuții de pace cu Rusia la sfârșitul acestui an, au declarat oficialii celor trei guverne, în timp ce unii dintre partenerii occidentali ai Kievului au îndoieli tot mai mari cu privire la capacitatea sa de a recuceri tot teritoriul său, scrie Wall Street Journal

Germania, Franța și Marea Britanie văd legăturile mai strânse dintre NATO și Ucraina ca o modalitate de a încuraja Kievul să înceapă discuții de pace cu Rusia la sfârșitul acestui an, au declarat oficialii celor trei guverne, în timp ce unii dintre partenerii occidentali ai Kievului au îndoieli tot mai mari cu privire la capacitatea sa de a recuceri tot teritoriul său.

Prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, a prezentat săptămâna trecută un plan pentru un acord care să ofere Ucrainei un acces mult mai larg la echipamente militare avansate, arme și muniții pentru a se apăra după încheierea războiului. El a spus că planul ar trebui să fie pe ordinea de zi a reuniunii anuale a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord din iulie.

La un an de război, Parisul și Berlinul susțin de asemenea inițiativa și toate cele trei guverne o văd ca pe o modalitate de a spori încrederea ucraineană și de a oferi guvernului ucrainean un stimulent să înceapă discuții cu Rusia, au declarat oficialii francezi, germani și britanici.

Oficialii au avut grijă să spună că orice decizie cu privire la când și în ce condiții începe orice discuții de pace este în întregime la latitudinea Ucrainei. Sunak a spus vineri că Occidentul ar trebui să ofere Ucrainei arme care să-i ofere un „avantaj decisiv” pe câmpul de luptă, inclusiv avioane de război.

Dar retorica publică maschează adâncirea îndoielilor private în rândul politicienilor din Marea Britanie, Franța și Germania că Ucraina va putea expulza rușii din estul Ucrainei și din Crimeea, pe care Rusia le controlează din 2014, și credința că Occidentul nu poate contribui la susținerea unui efort de război atât de mult timp, mai ales dacă conflictul ajunge într-un impas, spun oficialii din cele trei țări.

„Repetăm ​​că Rusia nu trebuie să câștige, dar ce înseamnă asta? Dacă războiul va continua suficient de mult cu această intensitate, pierderile Ucrainei vor deveni insuportabile”, a spus un înalt oficial francez.

„Și nimeni nu crede că vor putea recupera Crimeea”.

O astfel de discuție contrastează puternic cu comentariile publice din această săptămână ale președintelui Biden și ale altor lideri occidentali, care au cerut unitate pentru a contracara ceea ce ei numesc agresiunea rusă. Niciunul nu a menționat perspectiva ca Kievul să deschidă discuții cu Moscova în viitorul apropiat.

Într-un discurs înflăcărat la Varșovia, domnul Biden a căutat să mobilizeze Occidentul, spunând: „Poftele unui autocrat nu pot fi potolite; trebuie să ne opunem”.

Oficialii americani au refuzat să comenteze asupra pactului de securitate propus al NATO. Washingtonul a spus că dorește ca Ucraina să fie suficient de înarmată după război pentru a determina orice viitor atac rusesc.

Guvernul german a refuzat să comenteze. Purtătorii de cuvânt ai guvernelor britanic și francez nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Președintele Emmanuel Macron al Franței și cancelarul Olaf Scholz al Germaniei i-au spus președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky că trebuie să înceapă să ia în considerare discuțiile de pace cu Moscova atunci când cei trei lideri s-au întâlnit la Paris la începutul acestei luni, au spus persoane familiare cu conversația.

În timpul cinei la Palatul Élysée, sediul somptuos al președinției franceze, Macron a transmis un mesaj mai sobru, au spus oamenii, spunându-i lui Zelensky că până și inamicii de moarte precum Franța și Germania a trebuit să facă pace după al Doilea Război Mondial.

Macron i-a spus lui Zelensky că a fost un mare lider de război, dar că în cele din urmă va trebui să treacă la spiritul politic și să ia decizii dificile.

Vorbind după o conferință de securitate la München weekend-ul trecut, Macron a devenit unul dintre primii lideri occidentali care au pus la îndoială public dacă Ucraina sau Rusia și-ar putea atinge obiectivele câmpului de luptă, spunând că niciuna dintre părți nu ar putea învinge militar.

El a declarat presei franceze: „Ceea ce avem nevoie acum este ca Ucraina să lanseze o ofensivă militară care să împingă frontul rus în spate pentru a deschide calea pentru o revenire la negocieri”.

Zelensky a declarat vineri că a cerut în mod repetat liderilor lumii să preseze președintele rus Vladimir Putin pentru o întâlnire înainte de invazie, lucru pe care liderul rus l-a refuzat. Atrocitățile comise de Rusia în ultimul an fac astfel de discuții imposibile, a spus Zelensky. „Acum noi suntem cei care nu putem face asta”, a spus domnul Zelensky. „Nu este nimic despre care să vorbim și nimeni cu care să vorbim acolo.”

Un oficial britanic a spus că un alt obiectiv al pactului NATO ar fi schimbarea calculului Kremlinului. Dacă Moscova vede că Occidentul este pregătit să-și intensifice asistența militară și angajamentele față de Ucraina în timp, ar putea ajuta Moscova să convingă că nu își poate atinge obiectivele militare.

Gen. Petr Pavel, președinte ales al Republicii Cehe și fost comandant NATO, a declarat la conferința de la München: „S-ar putea să ajungem într-o situație în care eliberarea unor părți ale teritoriului ucrainean ar putea produce mai multe pierderi de vieți decât va fi suportabil de societate... Ar putea fi un moment în care ucrainenii pot începe să se gândească la un alt rezultat.”

Franța și Germania au raportat că nu vor livra noi tipuri de arme Ucrainei, în timp ce luptele continuă în săptămânile următoare. Și în timp ce Marea Britanie antrenează piloți ucraineni pe avioane de luptă cu reacție, oficialii spun că acest lucru face parte din obiectivul pe termen lung de a descuraja Rusia de la viitoarele atacuri.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken, vorbind de asemenea la München săptămâna trecută, a spus că războiul trebuie să se încheie cu ceea ce el a numit o pace durabilă. El a spus că „aceasta înseamnă să ne asigurăm că Ucraina are capacitatea de a descuraja agresiunea și, dacă este necesar, de a se apăra eficient împotriva acesteia”.

„Trebuie să ne gândim – și suntem – la cum arată viitorul postbelic pentru a ne asigura că avem securitate și stabilitate pentru ucraineni și securitate și stabilitate în Europa”, a adăugat el.

În teorie, orice membru NATO ar putea să opune veto propunerii din Marea Britanie, Franța și Germania, dar organizația funcționează pe consens și o astfel de inițiativă nici măcar nu ar fi discutată la un summit fără a se bucura de un sprijin larg în alianță.

Oferta nu vorbeste despre calitatea de membru cu drepturi depline la NATO solicitată de Ucraina. Totuși, un acord mai limitat ar putea fi un pas în direcția corectă, atâta timp cât face parte dintr-un proces care ar trebui să se termine la un moment dat în viitor într-o aderare, a declarat Andriy Melnyk, ministrul adjunct de externe al Ucrainei.

„Ne-am dori să avem garanții de securitate pe calea către NATO”, a spus domnul Zelensky într-o conferință de presă vineri.

Când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, aliații occidentali au avut linii roșii stricte în jurul tipului de ajutor pe care l-ar oferi. Dar pe măsură ce războiul s-a schimbat, la fel s-a schimbat și tipul de ajutor. 

Pactul care este promovat nu va include niciun angajament de a staționa forțele NATO în Ucraina, au spus oficialii celor trei țări. Nici nu ar oferi Kievului așa-numita protecție conform articolului 5, care cere tuturor membrilor să vină în salvarea altuia dacă acesta este atacat și solicită asistență. Dar ei au spus că va oferi Ucrainei mijloacele militare pentru a detecta orice viitor atac rusesc.

Deși termenii exacti nu sunt stabiliți, câțiva dintre acești oficiali au spus că Ucraina ar putea avea acces la o gamă largă de sisteme de arme standard NATO și ar putea integra forțele armate mai strâns în lanțul de aprovizionare al industriei de apărare occidentală. Germania și-a exprimat deja disponibilitatea de a furniza un ajutor specific în mod permanent, inclusiv apărare aeriană, artilerie grea, tancuri și muniție. Marea Britanie a vorbit despre furnizarea de avioane de război. Pe lângă aceasta, spun oficialii, membrii individuali vor continua să ofere asistență militară bilaterală Ucrainei.

„Summitul NATO trebuie să ofere o ofertă clară Ucrainei, de asemenea, pentru a-i oferi lui Zelensky un câștig politic pe care îl poate prezenta acasă ca un stimulent pentru negocieri”, a spus oficialul britanic. „Războaiele Rusiei au tendința de a îngheța și apoi de a se dezgheța, și de aceea Ucraina va avea nevoie de mai multe garanții din partea noastră”.

În timp ce Londra, Paris și Berlin văd posibilitatea ca Kievul să fie nevoit să caute discuții cu Rusia după o contraofensivă preconizată în această primăvară, care ar putea să o ajute să recâștige mai mult teritoriu, alți susținători ucraineni cred că nu ar trebui să existe negocieri atâta timp cât trupele ruse rămân pe teritoriul ucrainean. Mulți subliniază că domnul Putin nu a dat niciun semn că ar fi dispus să discute despre pace cu bună-credință.

Majoritatea guvernelor din Europa Centrală și de Est se tem că încurajarea Ucrainei să negocieze înainte ca Moscova sau Kievul să fie pregătite ar putea încuraja Rusia, sugerând scăderea sprijinului occidental. Aceste guverne cred că Putin este încă dedicat obiectivului său inițial din timpul războiului de a lua capitala Ucrainei și de a-i răsturna guvernul.

În același timp, membrii estici ai NATO nu vor să apară ca un obstacol în calea discuțiilor de pace. Polonia, Republica Cehă și statele baltice au sprijinit planurile lui Zelensky de a pune capăt războiului, o propunere în zece puncte care include compensații financiare, procese pentru crime de război pentru oficialii ruși și respectul pentru integritatea teritorială a Ucrainei.

Propunerea Londra-Paris-Berlin reprezintă un potențial set de asigurări de securitate care ar putea permite Ucrainei să aibă încredere că Rusia nu va folosi încetarea focului ca o pauză înainte de a lansa o nouă invazie.

Vineri seara, liderii Grupului celor Șapte Națiuni, care includ Franța, Marea Britanie și Germania, au spus într-o declarație că sunt pregătiți să-și asume „securitatea și alte angajamente pentru a ajuta Ucraina să se apere, să-și asigure viitorul liber și democratic și să descurajeze vo viitoare agresiune rusă.”

Până acum, au spus oficialii din Europa Centrală, propunerea a fost discutată doar la margine, dar ei sunt în general reticenți în a semna orice statut NATO pe termen lung al Ucrainei care nu este membru cu drepturi depline la alianță.

Alte stiri din Externe

Ultima oră