În Germania, din ce în ce mai multe persoane în vârstă ocupă un loc de muncă, potrivit unei statistici date publicității miercuri, ceea ce se explică în special prin creșterea legală a vârstei de pensionare. În categoria celor de 64-69 de ani, în 2014 circa 14% erau încă în activitate, potrivit cifrelor date publicității de Oficiul german de statistici Destatis, pe baza ultimului recensământ.
Cu zece ani înainte, în 2005, proporția nu era decât de 5%. La cei din categoria 60-64 de ani, rata de angajare este chiar de 52%, față de 28%, cât era acum nouă ani.
În categoria de vârstă de 60 de ani sunt activi circa 70% dintre germani, 20% printre cei de 65 de ani și 10% la cei de 69 de ani.
Germania se clasează astfel sub media europeană de activitate pentru cei de 65-69 de ani (11,5% pentru UE), cu mult depășită de Estonia și de România, campioane în materie, dar înaintea Franței (6%) sau Spaniei (4,3%).
Creșterea progresivă a vârstei de pensionare la 67 de ani (față de 65, cum era înainte), care se face din 2012 și va fi efectivă până în 2029, joacă un rol în această evoluție, a comentat în cadrul unei conferințe de presă Frank Schuller, care se ocupă cu segmentul de piață a muncii la Destatis.
”Dar nu este singurul factor responsabil”, a explicat acesta, invocând și ”schimbările în rolul social” al celor mai în vârstă, care ”vor să participe la viața socială”.
Pentru un anumit număr de seniori, argumentul financiar, al perspectivei unei pensii prea mici pentru a putea trăi bine, atârnă greu în balanță.
Potrivit Destatis, circa 15% dintre cei de peste 65 de ani sunt amenințați de sărăcie. (I.D)
Citiți și:
În sfârșit, un motiv de mulțumire pentru înmulțirea imigranților în Germania