Judecătorii Tribunalului Regensburg (Bavaria) s-au confruntat miercuri cu un caz mai puțin obișnuit. Un cetățean român de 54 de ani, încarcerat la închisoarea JVA Straubing, a dat statul german în judecată și cere daune financiare.
Conform avocatului bărbatului, cazul este aparent destul de simplu. La începutul anilor 90, bărbatul a urmărit-o pe soția sa la Munchen pentru a se convinge că lucreaza în condiții legale și decente.
Nu mică i-a fost mirarea când și-a dat seama că aceasta se culca cu alți bărbați și lucra într-un bordel ca prostituată. Pe fondul consumului excesiv de alcool, acesta și-a agresat soția de mai multe ori cu brutalitate.
Femeia a depus plângere la poliție, iar în 1996, bărbatul a ajuns în fața instanței. Expertiza medicală a stabilit că acesta nu avea discernământ în momentul comiterii faptelor și suferă și de boli psihice grave. Judecătorul a dispus internarea sa într-o secție de psihiatrie de maximă siguranță, scrie Mittelbayerische Zeitung.
În 2007, bărbatul a fost eliberat, considerându-se că este și vindecat. Procuratura Munchen nu s-a mulțumit cu atât, a redeschis cazul și a obținut în 2008 condamnarea bărbatului și încarcerarea într-un centru de detenție în Straubing.
“Curtea Europeană pentru drepturile omului (CEDO) și Curtea Constituțională a Germaniei au stabilit deja că este un abuz și bărbatul este închis pe nedrept, dar statul german refuză să pună în aplicare aceste decizii și îl ține în continuare după gratii”, susține avocatul românului.
În urmă cu doi ani, bărbatul a început să ceară în instanțe daune materiale pentru anii pe care îi petrece nevinovat după gratii. În 2014, o primă instanță i-a dat dreptate și a obligat statul german să îi plătească 12.000 de euro pentru perioada petrecută după gratii în 2008 și 2009.
În 2015, el s-a adresat din nou instanței, solicitând daune pentru 2010 până acum, de cel puțin 500 de euro pentru fiecare lună. Instanța a stabilit că legea privind despăgubirile pentru această perioadă s-a schimbat de mai multe ori în ultimii ani și a dictat o despăgubire totală de 22.000 de euro. Bărbatul contestă decizia și solicită o sumă mult mai mare.
Judecătorul a decis miercuri să îl supună pe bărbat la o nouă expetiză psihiatrică. Dacă măsura este legală și dacă bărbatul este de acord să se mai supună unui astfel de test, rămâne încă neclar.
Cert este că instanțele îi dau dreptate bărbatului privat de libertate de aproape 20 de ani, obligă statul german să îi plătească daune, iar acesta preferă în continuare să le plătească, decât să îl repună în libertate pe cetățeanul român. (I.D)