Germania se confruntă cu o schimbare semnificativă pe scena politică, pe fondul unei nemulțumiri crescânde din partea alegătorilor. Cel mai recent sondaj Deutschlandtrend, realizat pentru postul public ARD, arată o scădere îngrijorătoare a susținerii pentru Uniunea Creștin-Democrată (CDU), care alături de partenerii săi tradiționali din CSU ajunge la cel mai slab scor din ultimii ani. În același timp, partidul de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) continuă să crească și se apropie vertiginos de prima poziție în preferințele electoratului. Această evoluție reflectă o schimbare profundă în climatul politic german și ridică semne de întrebare cu privire la viitorul coaliției guvernamentale și direcția țării, scrie DeutscheWelle
Un nou sondaj de opinie arată că viitorul cancelar Friedrich Merz, din partea partidului conservator CDU, pierde sprijin chiar înainte ca guvernul său să fie format. Partidul populist AfD profită de nemulțumirea publică.
Cu mai puțin de două luni în urmă, blocul de centru-dreapta format din Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și Uniunea Creștin-Socială (CSU) a câștigat alegerile generale din Germania cu aproape 29% din voturi. Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a ieșit pe locul al doilea cu aproape 21%.
Deja există o nouă tendință, conform celui mai recent sondaj Deutschlandtrend, realizat pentru postul public german ARD. Institutul de sondare Infratest dimap a intervievat un eșantion reprezentativ de 1.334 de alegători germani eligibili, în perioada 31 martie – 2 aprilie.
Conform sondajului, CDU/CSU a scăzut la 26%, cel mai scăzut nivel din octombrie 2022, în timp ce AfD a atins un nou maxim de 24%. Partidul Social-Democrat (SPD), de centru-stânga, care încearcă în prezent să formeze un guvern împreună cu CDU/CSU, rămâne la 16%, cel mai slab rezultat al său într-un scrutin general.
Partidul Verzilor, care anterior a făcut parte din guvernul interimar condus de cancelarul Olaf Scholz (SPD), este cotat acum cu 11% (-1%), iar Partidul Stângii, cu orientare socialistă, cu 10% (+1%). Cele două partide care nu au reușit să reintre în Bundestag — Alianța Sahra Wagenknecht (BSW), un partid populist care îmbină politici economice de stânga cu viziuni conservatoare asupra migrației și politici externe pro-ruse, și Partidul Liberal-Democrat (FDP), cu orientare neoliberală — rămân sub pragul de 5% necesar pentru reprezentare parlamentară, cu doar 4% în sondaje.
Nu doar CDU/CSU a înregistrat o scădere a sprijinului în rândul alegătorilor. Liderul CDU, Friedrich Merz, care își dorește să conducă viitorul guvern federal ca cancelar, a înregistrat de asemenea o scădere a popularității: 70% dintre cei intervievați în sondajul Deutschlandtrend au declarat că nu sunt mulțumiți de activitatea sa.
Datoria publică și investițiile – teme controversate în Germania
Principalul motiv este schimbarea de poziție privind datoria publică. Merz a forțat o modificare a așa-numitei „frâne a datoriei” în Bundestagul aflat la final de mandat, deschizând calea pentru cheltuieli nelimitate pentru apărare și un împrumut de 500 de miliarde de euro (555 miliarde dolari) pentru investiții în infrastructură și protecția climei. Înainte de alegeri, Merz și CDU/CSU promiseseră că nu vor contracta noi datorii. După alegeri, au făcut un viraj rapid, invocând schimbările de pe scena politică globală. Majoritatea respondenților nu consideră această schimbare credibilă. Chiar și unul din trei susținători CDU/CSU chestionați și-a exprimat îndoielile.
Pe ce ar trebui cheltuite noile datorii record? Respondenții au indicat că doresc în principal investiții în renovarea școlilor și a grădinițelor, în timp ce 38% consideră că reabilitarea infrastructurii de transport este prioritatea cea mai urgentă.
Până când noul guvern federal își va putea începe activitatea și va putea cheltui banii, acesta trebuie mai întâi să fie format. Înainte de alegerile federale de la sfârșitul lunii februarie, liderul CDU, Friedrich Merz, anunțase că va putea forma un guvern într-un timp record, dacă va câștiga alegerile. Acum însă, CDU, CSU și SPD par să aibă nevoie de mai mult timp decât se așteptau pentru negocierile de coaliție.
Negocierile au loc cu ușile închise. Cu toate acestea, apar constant scurgeri de informații, iar multe teme rămân în continuare controversate. Introducerea unei noi taxe pe proprietate și mutarea procedurilor de azil în țări terțe sunt printre punctele sensibile, dar care se bucură de susținerea majorității celor chestionați.
50% dintre respondenți sunt în favoarea reducerii taxelor pentru companii și, de asemenea, a introducerii unei limite de viteză pe Autobahn. Cu toate acestea, 85% nu susțin propunerile de creștere a vârstei de pensionare peste 67 de ani. Nici ideea reintroducerii serviciului militar obligatoriu, suspendat în 2011, nu are sprijin larg.
O majoritate clară dintre cei intervievați s-au declarat încrezători că cele trei partide vor reuși, în cele din urmă, să ajungă la un acord de coaliție și că, în politică, este mai important să găsești un compromis decât să rămâi rigid pe principii.
Politica externă
Viitorul guvern german se va confrunta cu provocări majore atât pe plan intern, cât și pe plan extern. Războiul din Ucraina continuă fără încetare. Rusia nu pare interesată de negocieri de pace cu Ucraina. Două treimi dintre respondenți spun că se tem că Rusia ar putea ataca și alte țări din Europa. În același timp, aproape opt din zece se tem că partenerii NATO nu se mai pot baza în prezent pe protecția oferită de Statele Unite.
Politica comercială a SUA contribuie, de asemenea, la incertitudine. Președintele american Donald Trump a impus noi taxe vamale partenerilor comerciali din întreaga lume, care urmează să intre în vigoare în zilele următoare. Importurile din Uniunea Europeană vor fi taxate suplimentar cu 20%. Șapte din zece respondenți în sondajul ARD Deutschlandtrend ar dori ca Germania să răspundă cu tarife mai mari pentru produsele americane. La fel de mulți se tem de efectele negative asupra economiei germane generate de politica tarifară a SUA. Institutul economic Ifo a calculat că noile tarife ar putea reduce creșterea economică a Germaniei cu 0,3% în 2025.
BREAKING
— Remix News & Views (@RMXnews) April 5, 2025
For the first time ever, the AfD is tied with the CDU for first place at 24%.
The CDU, led by Friedrich Merz, is crashing in the polls before it even forms a government. pic.twitter.com/DsMdr6LbFT