Expert sociolog din Germania: ”Dacă Guvernul nu se implică, vom ajunge o țară de cerșetori”

21 Dec 2022
Expert sociolog din Germania: ”Dacă Guvernul nu se implică, vom ajunge o țară de cerșetori”

Groaza față de prețuri afectează din ce în ce mai mulți oamenii. Nu mai sunt afectați doar cei cu venituri mici și pensionarii. Ulrich Schneider de la Parity Welfare Association avertizează că societatea germană se destramă și atacă guvernul, conform focus.de.

Explozia prețurilor la energie, creșterea costurilor vieții, creșterea poverii pentru cetățeni - efectele creșterii prețurilor pot fi resimțite peste tot. Potrivit lui Ulrich Schneider, directorul general al Paritätischer Gesamtverband, criza și prețurile ar putea avea consecințe dramatice pentru Germania.

„Creșterea extremă a costului vieții a  dus la o explozie a sărăciei în Germania”, a spus Schneider într-un interviu pentru FOCUS online. „Oamenii care oricum sunt săraci au devenit și mai săraci, au și mai puțină putere de cumpărare și nu mai știu cum ar trebui să reziste în fiecare lună din punct de vedere financiar.” 

„Chiar înainte de a exploda costul vieții, aveam un număr record de 13,8 milioane de săraci în Germania”, spune expertul social. Potrivit sondajelor, din cauza crizei actuale s-ar adăuga peste 12 milioane de gospodării, „care statistic încă nu se numără printre cei săraci, dar nu mai au nimic la sfârșitul lunii”.

Nu a mai rămas aproape nimic: „Disperarea ajunge la clasa de mijloc”

Schneider: „Nu există rezerve. O mașină de spălat defectă sau o reparație auto necesară poate deveni rapid un dezastru. Plăți suplimentare pentru electricitate și gaz sau plăți în avans mai mari depășesc ceea ce este posibil pentru multe dintre aceste gospodării.” Schneider avertizează: „Disperarea ajunge la clasa de mijloc”.

Schneider pictează o imagine sumbră în cazul în care explozia prețurilor continuă fără încetare. „Întrucât creșterile enorme de preț pentru cele mai mici venituri nu sunt absorbite suficient, societatea noastră amenință să se rupă.” cel puțin „dacă nu se iau contramăsuri politice mult mai eficiente și mai precise”.

Schneider a observat că cei care abia mai rezistă se transformă încet „într-o teamă adevărată” de a nu-și mai permite să supraviețuiască. „Există teama de următoarea creștere a prețului alimentelor, teama de a fi nevoit să plătească energia electrică, teama de a nu mai putea să-și permită ratele sau de a nu putea plăti chiria.”

„Pentru mulți oameni săraci, frica se transformă în disperare pură”
Uneori este și mai rău. „Pentru mulți oameni săraci, frica se transformă într-o pură disperare”, spune Schneider. „Timp de multe decenii, Germania a fost un stat social modern. Nu trebuie să-i permitem să se transforme treptat într-un stat care acordă pomană pentru că nu le dăm săracilor ceea ce au nevoie.”

Expertul social critică aspru guvernul din Berlin pentru că nu s-a ocupat de problema sărăciei. „Cu toate măsurile sale, guvernul federal i-a lăsat mai mult sau mai puțin pe cei mai săraci oameni afară în bătaia vântului. Per total, cei cu venituri mari și foarte mari beneficiază cel mai mult de măsurile de scutire, fie că este vorba de reducerea la combustibil, reducerea impozitului pe venit sau plafonarea prețului gazului.”

Schneider: „Majoritatea banilor merg acolo unde este mai puțin necesar. Pe de altă parte, cei șapte milioane de beneficiari ai programului Hartz IV și a asigurării de bază pentru limită de vârstă vor fi alungați încă de la începutul anului de o creștere a tarifelor standard de aproximativ 50 de euro.

Schneider solicită o creștere aajutoarelor standard la 725 de euro în loc de 502 de euro pe lună și o lege clară care să prevadă reducerilor de energie și evacuărilor în următoarele luni. „Oamenii au nevoie de securitatea că nu vor ajunge să stea în frig și în întuneric sau să nu-și piardă casele”.

Chiar înainte de criză, o „țară foarte profund divizată din punct de vedere social”
Schneider, care a părăsit Partidul de Stânga în septembrie 2022, după ce Sahra Wagenknecht a ținut un discurs pro-rus în Bundestag, a continuat în interviu: „Deși suntem încă a patra cea mai puternică putere economică din lume, am fost, de asemenea, înainteapandemiei, crizei energiei și criza prețurilor extrem de ridicate, o țară foarte divizată din punct de vedere social, cu o bogăție uriașă, pe de o parte, dar și sărăcie în continuă creștere, pe de altă parte.”

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră