Germania economisește mai puțin gaz decât este necesar pentru a exclude penuria din această iarnă, a declarat șeful Agenției Germane a Aazului, deoarece țara și-a ratat obiectivul crucial de reducere cu 20% a consumului săptămâna trecută, pe fondul scăderii temperaturilor, anunță The Guardian.
Germania, care obișnuia să atragă aproximativ jumătate din necesarul de gaze naturale din Rusia înainte de începerea războiului din Ucraina, s-a străduit să deschidă noi surse de energie în ultimele zece luni. Cu toate acestea, în vară, ministrul Economiei, Robert Habeck, a anunțat o țintă de economii globale de 20% în Germania, mai mare decât obiectivul de 15% stabilit de Comisia Europeană.
După o toamnă relativ blândă, în care întreprinderile și gospodăriile germane au economisit mai mult gaz decât era cerut de planul de urgență, iar rezervele de stocare au crescut, ca urmare, la aproape 100%, un val de frig de la sfârșitul săptămânii trecute a tras un semnal de alarmă. „În prezent, economiile totale sunt de doar 13%”, a declarat luni Klaus Müller, șeful agenției federale pentru utilități, Bundesnetzagentur, pentru ziarul Tagesspiegel.
„Dacă aceasta rămâne o situație anormală, nu trebuie să ne facem încă griji. Dar se va menține frigul și în următoarele zile”, a spus el. „Cu temperaturi de -10C, consumul de gaz crește dramatic.”
Deocamdată, rezervoarele de gaze ale Germaniei rămân pline cu aproximativ 95%, iar țara intenționează să dezvăluie în mod ceremonial primul său terminal pentru importul de gaz natural lichefiat (GNL) în portul Wilhelmshaven din Marea Nordului, sâmbătă.
„Acum primim gaz din mai multe surse”, a spus Müller. „Vom avea în curând trei terminale pentru gaz lichid și primim livrări bune din Norvegia, Olanda, Belgia și, de asemenea, prin Franța.” El a respins posibilitatea ca gospodăriile să treacă la încălzitoare electrice și să supraîncărce rețeaua. În timpul perioadelor de frig din noiembrie, oamenii ar fi putut avea „ideea stupidă și scumpă de a-și încălzi casele cu electricitate în loc de gaz”, a spus Müller. „Din fericire, nimeni nu a făcut asta.”
Întrucât oprirea livrărilor de gaz în Rusia pare permanentă după exploziile de la conductele Nord Stream 1 și 2 din septembrie, totuși, la Berlin continuă să existe o incertitudine cu privire la raționalizarea gazelor în iarna 2023-2024, precum și posibilitatea de acte de sabotaj asupra altor zone ale infrastructurii energetice critice.
Dacă guvernul german ar anunța o urgență în materie de gaze, agenția lui Müller ar avea de ales între raționalizarea aprovizionării cu gaz către regiuni întregi germane, către companii individuale cu cerințe deosebit de mari sau către sectoare industriale pe care le declară nevitale.
Într-un interviu pentru The Guardianx, luna trecută, Müller a spus că îndeplinirea țintei de economii de 20% ar necesita un „efort neîncetat” și a subliniat importanța ca guvernele să-și îndemne cetățenii să facă economii.
„Cred că este important ca guvernele să fie tranșante cu cetățenii lor: fără o reducere semnificativă a consumului nostru de gaz, nu vom trece fără probleme această iarnă”, a spus Müller. „Campaniile care îi îndeamnă pe consumatori să facă astfel de economii reprezintă lucrul corect de făcut, deoarece pot fi încurajatoare. Să ne facem că nu observăm riscurile sau să le negăm, asta mi se pare o strategie greșită.”