Georgia: președintele pro-european nu vrea să-și părăsească postul fără alegeri legislative

01 Dec 2024
Georgia: președintele pro-european nu vrea să-și părăsească postul fără alegeri legislative

Salomé Zourabichvil,  președintele georgian pro-european , a anunțat sâmbătă că va refuza să-și părăsească postul - cât mandatul său se încheie anul acesta - atâta timp cât în ​​această țară nu au loc noi alegeri legislative în plină criză politică, scrie Le Figaro.

Atâta timp cât nu există noi alegeri și un Parlament care alege un nou președinte conform unor reguli noi, mandatul meu va continua”, a declarat ea într-un interviu exclusiv pentru AFP.

Aceștia din urmă boicotează noul parlament, iar Zourabichvili a căutat ca rezultatele alegerilor să fie anulate de Curtea Constituțională. „Nimeni din afara Georgiei, printre partenerii noștri democratici, nu a recunoscut alegerile”, subliniază Zourabichvili, care se prezintă drept „singura instituție legitimă din țară”.

O alegere de la sine înțeles

Parlamentul nou ales, pe care ea îl consideră ilegitim, a anunțat că va alege următorul președinte pe 14 decembrie și că învestirea sa pentru un mandat de cinci ani va avea loc pe 29 decembrie. Săptămâna trecută, Georgian Dream l-a nominalizat pentru această funcție pe Mikheil Kavelachvili, un fost fotbalist intrat în politică din partea extremei drepte.

Conform modificărilor constituționale impuse de acel partid în 2017, președintele va fi ales pentru prima dată de un colegiu electoral și nu de un vot popular. Cu Visul Georgian controlând colegiul electoral, alegerea lui Kavelashvili este considerată un dat.

Manifestatii si proteste

Dar pentru Zourabichvili, 72 de ani, „când alegerile nu reflectă voința poporului, atunci Parlamentul nu este legitim, nici guvernul, nici președintele pe care trebuie să-l aleagă”.

Fost diplomat francez născut la Paris, doamna Zourabichvili a anunțat că a înființat sâmbătă un „ consiliu național ” format din partide de opoziție și reprezentanți ai societății civile, care va asigura „stabilitatea în această țară”. „Voi fi reprezentantul acestei tranziții legitime și stabile ”, a spus ea, transmițând acest mesaj comunității internaționale: „ Fără relații cu reprezentanții nelegitimi ai acestei țări. Faceți afaceri cu noi, reprezentăm poporul Georgiei.”

Sunt foarte optimistă”, a continuat ea, „pentru că aici se întâmplă ceva ce nu am văzut în spațiul post-sovietic, adică o societate care își ia viitorul în mână”. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă timp de o lună pentru a protesta împotriva presupusei fraude electorale și pentru a sprijini eforturile președintelui de a organiza noi alegeri.

Declarația de joi a premierului Irakli Kobakhidze conform căreia Georgia, candidata la UE, nu va încerca să deschidă negocierile de aderare cu Uniunea Europeană înainte de 2028, a stârnit un nou val de proteste. Zeci de persoane au fost arestate. Sâmbătă seara, au izbucnit ciocniri între demonstranții pro-UE și poliție în fața parlamentului din Tbilisi.

După votul din octombrie, un grup de observatori electorali din întreaga țară au declarat că au dovezi ale unui sistem complex de fraudă la scară largă. Ceea ce Georgian Dream a negat. La putere de mai bine de un deceniu, acest partid este acuzat de detractori că a îndepărtat țara de UE și a apropiat-o de Rusia.

Bruxelles-ul a cerut o anchetă cu privire la ceea ce a numit nereguli „grave” și a spus că va trimite o misiune la Tbilisi în săptămânile următoare. Această misiune UE trebuie „ să ne ajute să organizăm noi alegeri ”, a subliniat Zourabichvili. „Suntem foarte încrezători că partenerii noștri vor fi acolo unde se află populația georgiană”, a concluzionat ea, referindu-se la Bruxelles și Washington.

Alte stiri din Externe

Ultima oră