George Soros a vorbit joi la Conferința de securitate de la München. Iată un fragment din discursul său. Pentru el, „în timp ce societățile deschise și societățile închise luptă pentru a-și stabili dominația asupra lumii, civilizația noastră riscă să se prăbușească din cauza progresului inexorabil al schimbărilor climatice”, scrie L'Echo.
Mi-am petrecut toată viața încercând să înțeleg lumea în care m-am născut și pot spune că am avut destul de mult succes uneori. La o vârstă relativ înaintată, mi-am dat seama că înțelegerea noastră despre lume este neapărat imperfectă.
Cum putem înțelege starea actuală a lucrurilor? Trebuie să găsim o modalitate de a distinge ceea ce este important de ceea ce este mai puțin important.
În timp ce două sisteme de guvernare, adică societățile deschise și societățile închise, luptă pentru dominația lor asupra lumii, civilizația noastră este în pericol de a se prăbuși din cauza progresului inexorabil al schimbărilor climatice. Este o scurtătură, dar cred că rezumă destul de mult situația actuală.
Reparați climatul
Astăzi, aproape toate eforturile de combatere a schimbărilor climatice se concentrează pe atenuarea sau adaptarea la efectele acesteia. Sunt esențiale, dar insuficiente.
Sistemul de climatizare este stricat, trebuie reparat. Ne apropiem periculos de limita de 1,5 grade de creștere a temperaturii până la sfârșitul secolului stabilită în 2015 în acordul de la Paris. Suntem deja la 1,2 grade și dacă păstrăm același ritm, încălzirea globală va depăși 2,5 grade în jurul anului 2070.
Am traversat apoi mai multe puncte de răsturnare, cum ar fi topirea permafrostului arctic. Când se întâmplă acest lucru, suma de bani care va trebui cheltuită pentru stabilizarea sau repararea climei va crește exponențial. Asta este ceea ce noi nu prea înțelegem.
Dacă nu schimbăm modul în care răspundem la schimbările climatice, civilizația noastră va suferi schimbări profunde.
Accelerarea schimbărilor climatice va duce, de asemenea, la migrații pe scară largă pentru care lumea nu este bine pregătită. Dacă nu schimbăm felul în care răspundem la schimbările climatice, civilizația noastră va experimenta schimbări profunde, deoarece temperaturile în creștere vor face ca zone vaste ale lumii să fie practic de nelocuit.
Așa că trebuie să reorientăm instituțiile financiare internaționale, în special Banca Mondială, pentru a se concentra pe schimbările climatice .
Superioritatea morală a societăților deschise
Aș dori acum să mă întorc la problemele geopolitice. Vedem două sisteme de guvernare concurând pentru dominația asupra lumii: societăți deschise și societăți închise. Diferența este foarte simplă: într-o societate deschisă, rolul statului este de a proteja libertatea indivizilor. Într-o societate închisă, rolul indivizilor este de a servi interesele statului .
Ca fondator al Open Society Foundations, cred în mod evident că societățile deschise sunt moral superioare societăților închise. Societățile deschise se diferențiază prin protejarea cu adevărat a drepturilor indivizilor. Cu siguranță ar atrage oamenii care trăiesc în societăți închise. Statele represive tot nu ar dispărea, pentru că ar avea mijloacele de a-și obliga supușii să le servească.
Faptul este că ambele sisteme au punctele lor forte și slabe. Înțelegându-i mai bine, putem înțelege mai bine lumea.
Am făcut o distincție între societățile deschise și cele închise, dar asta nu ține cont de un număr mare de țări care fac tot posibilul să nu se lege irevocabil de o tabără sau alta.
India este un caz interesant. Este o democrație, dar liderul ei, Narendra Modi, nu este democrat. Ascensiunea sa fulgerătoare se datorează mult faptului că a încurajat violența împotriva musulmanilor.
Menține relații strânse cu companii publice și private. India face parte din Quad (această alianță care include și Australia, Statele Unite și Japonia), dar cumpără totuși petrol la prețuri foarte mici din Rusia și astfel câștigă mulți bani.
Sfârșitul democrațiilor Erdogan și Modi?
Cazul Turciei lui Erdogan este și mai interesant. Erdogan este foarte angajat față de cele două părți care se confruntă în războiul din Ucraina și s-a oferit ca un intermediar neutru între cele două. Erdogan are multe în comun cu Modi. Dar, în timp ce acesta din urmă pare să fie bine stabilit până acum, Erdogan nu a gestionat bine economia țării sale și va trebui să facă față alegerilor din luna mai.. El nu se va putea întoarce la tradiția care permite partidelor politice să supravegheze numărarea voturilor. Prin urmare, îi va fi dificil să falsifice rezultatele. Cutremurul care a lovit Turcia la începutul acestei luni este o tragedie. Dar practicile laxe de construcție ale țării și modelul de creștere bazat pe proprietăți al lui Erdogan au înrăutățit lucrurile mult. Cel mai bun mod de a rezolva aceste probleme este organizarea de alegeri.
Modi are o relație strânsă cu miliardarul Gautam Adani, viitorul lor este inseparabil legat. Adani este acuzat că a manipulat prețurile acțiunilor sale, care s-au prăbușit ca un castel de cărți. Modi va trebui să răspundă la întrebările investitorilor străini și ale parlamentului pe această temă. Acest lucru îi va slăbi considerabil controlul asupra guvernului țării și va deschide calea pentru reforme instituționale, care sunt acum esențiale. S-ar putea să fiu naiv, dar cred că democrația va renaște în India .
Multe alte puteri din alte regiuni pot afecta cursul istoriei. Brazilia se află în fruntea conflictului dintre societățile deschise și cele închise. De asemenea, se află în prima linie a luptei împotriva schimbărilor climatice. Lula trebuie să protejeze simultan pădurea ecuatorială, să relanseze creșterea economică și să promoveze justiția socială . Va avea nevoie de sprijin internațional puternic, deoarece nu va exista nicio modalitate de a atinge neutralitatea carbonului dacă nu va reuși.
Speranța unei contraofensive ucrainene
Dacă situația actuală are unele asemănări cu Războiul Rece, diferențele sunt și mai numeroase. În prezent are loc un adevărat război în Ucraina și asta schimbă totul.
Președintele SUA Biden l-a avertizat pe președintele ucrainean Zelensky că există limite la ceea ce vrea să facă. Un al treilea război mondial trebuie evitat cu orice preț și trebuie păstrat sprijinul Europei pentru Ucraina.
Guvernul Biden oferă Ucrainei toate armele de care are nevoie pentru a rezista unui asalt rusesc și pentru a preveni pe alții în viitor. Dar, având în vedere opoziția din partea Camerei Reprezentanților condusă de republicani, un alt pachet de finanțare din SUA este puțin probabil.
Zelensky a condus o ofensivă diplomatică în țările europene pentru a le îndemna să-i livreze mai multe tancuri mai repede. El a cerut, de asemenea, avioane de vânătoare, iar europenii au fost de acord să-i antreneze pe ucraineni să zboare cu avioane de ultimă generație.
Acest lucru lasă Ucrainei o mică posibilitate de a lansa un contraatac la sfârșitul primăverii , când primește armele așteptate, care ar putea decide soarta invaziei ruse a țării. Membrii fostului Imperiu Sovietic doresc să asiste la înfrângerea Rusiei în Ucraina pentru a-și afirma independența. Victoria ucraineană avea să ducă la dizolvarea Imperiului Rus, care atunci nu ar mai fi o amenințare pentru Europa și restul lumii.
Ar fi o schimbare în bine, o sursă de ușurare considerabilă pentru companiile publice , dar dificultăți enorme pentru companiile private. Pe partea chineză, Xi Jinping ar fi marele învins. Ar suferi din cauza relației apropiate pe care o are cu Putin. Cu toate acestea, este posibil ca China să fi început deja calea revoluției. Însuși Xi Jinping a creat majoritatea dificultăților cu care se confruntă astăzi. El a lucrat pentru a inversa progresul reformist făcut de Deng Xiaoping de când a venit la putere și a gestionat prost economia țării.
Ieșirea haotică din politica zero covid a zdruncinat încrederea poporului chinez în partidul comunist condus de Xi Jinping. Situația actuală reunește toate condițiile de natură să conducă la o schimbare de regim sau la o revoluție. Pentru că, atâta timp cât Xi Jinping este în funcție, China nu va fi niciodată puterea militară sau forța politică care și-ar dori el să fie.
Pentru a completa această imagine geopolitică, trebuie să vorbim și despre funcționarea democrației în Statele Unite . Evident că nu e bine. Când Donald Trump a devenit președinte în 2016, el a reprezentat o amenințare reală pentru democrația noastră.
Sper că în 2024 Donald Trump și Ron DeSantis, guvernatorul Floridei, se vor înfrunta pentru a conduce republicanii. Trump nu este altceva decât un personaj jalnic, care își petrece timpul deplângându-și înfrângerea din 2020. Principalii donatori republicani îl abandonează în masă. DeSantis este viclean, necruțător și ambițios și ar putea deveni candidatul republican. Asta l-ar putea determina pe Trump, al cărui narcisism a crescut bolnav, să rămână fără petrecere. Ar provoca un cutremur democratic și ar forța republicanii să se reformeze .
Dar poate am o viziune ușor distorsionată asupra lucrurilor. În concluzie, aș vrea să repet ceea ce am spus la început: în timp ce societățile deschise și închise se luptă pentru dominația lumii, civilizația noastră amenință să se prăbușească din cauza progresului inexorabil al schimbărilor climatice.
De asemenea, cred că o societate deschisă este superioară unei societăți închise și mă întristez pentru toți cei care trebuie să trăiască sub jugul unui regim represiv, cum ar fi în Siria, Belarus, Iran și Myanmar a lui Bashar al-Assad.
Viral Clip of George Soros Seemingly Endorsing @GovRonDeSantis Leaves Out His True Agenda...To Destroy the Republican Party
— Chief Nerd (@TheChiefNerd) February 17, 2023
Here is the end of that clip which was left out:
"This could induce Trump, whose narcism has turned into a disease, to run as a 3rd party candidate. That… https://t.co/YLKNO3poUO pic.twitter.com/XbNzOrXgj7