George Simion în fața presei franceze: „Nu vrem să părăsim UE. Vrem s-o schimbăm din interior”

16 Mai 2025
George Simion în fața presei franceze: „Nu vrem să părăsim UE. Vrem s-o schimbăm din interior”

Într-un interviu acordat presei franceze la Paris, George Simion, liderul AUR și favorit în cursa prezidențială din România, își afirmă viziunea despre o Europă a suveranității, rădăcinilor creștine și identității naționale. Prezentat de Marion Maréchal în fața jurnaliștilor de la Le Figaro și L’Incorrect, Simion denunță ingerințele străine în politica românească, critică Bruxelles-ul și propune o alternativă conservatoare la actualul proiect european: „Noi nu vrem să părăsim Uniunea. Vrem s-o schimbăm din interior.”

Aflat într-un turneu mediatic la Paris, favoritul alegerilor prezidențiale din România a fost prezentat presei franceze de către Marion Maréchal. O ocazie pentru revista L’Incorrect de a face cunoștință cu un om care zdruncină regulile de la Bruxelles și reaprinde speranța Europei națiunilor.

Nihil sine Deo. George Simion, fondatorul partidului AUR (Alianța pentru Unirea Românilor), nu pare a fi un populist obscur din periferia estică a Uniunii Europene, ci chipul unui fenomen politic: acela al unei Europe Centrale aflate în căutarea demnității, a rădăcinilor identitare și a suveranității. În dimineața zilei de 16 mai, eurodeputata ECR Marion Maréchal a decis să-l prezinte presei franceze pe cel care este pe cale să câștige alegerile prezidențiale din țara sa. Scena nu a fost deloc întâmplătoare.

„Este un om care apără identitatea europeană, rădăcinile creștine ale Europei. La fel ca noi, vrea ca Europa să-și controleze frontierele, să respingă fanatismul verde și să respecte suveranitatea națiunilor”, a subliniat Marion Maréchal în introducerea sa, în unul dintre saloanele Aéroclubului Franței. Și pe bună dreptate: Simion vorbește despre Europa, dar într-un limbaj pe care Bruxelles-ul nu-l mai înțelege.

Resentimentul unui popor umilit

Scopul principal al vizitei lui George Simion în Franța nu a fost unul european, ci profund românesc: denunțarea anulării alegerilor prezidențiale de la București, pe care o consideră „o veritabilă lovitură de stat democratică”. Procedura, declanșată fără probe formale de fraudă, a provocat un șoc într-o Românie deja marcată de ingerințe externe.

„Iubim Franța, poporul francez, cultura voastră. Dar nu-l respectăm pe Emmanuel Macron, care încearcă să intervină în procesul nostru electoral. Mesajul meu este clar: plecați! Nu este treaba lui Macron, Zelenski, Trump sau Putin să dicteze voința poporului român”, a declarat Simion.

El acuză în mod explicit Parisul că ar fi orchestrat, prin intermediul ambasadorului Nicolas Warnery, o tentativă de sabotaj electoral. „România este pusă azi în fața unei alegeri false: să voteze pentru România sau pentru Franța. Nu este corect. Franța a fost un model pentru noi. Până în secolul al XIX-lea, toți marii noștri intelectuali mergeau la Paris să învețe. Astăzi, alegerile sunt anulate ca în Iran, iar ayatollahii decid cine are voie să candideze.”

Prin prisma românească, George Simion schițează un tablou mai larg: acela al unei Europe care își pierde sufletul democratic.

„Astăzi, ni se spune extremiști doar ca să fim eliminați de pe liste. Fără proces echitabil, fără judecător. Azi e rândul meu. Mâine vor fi ecologiștii, transumaniștii sau stângiștii. Metoda este periculoasă.”

„Nu sunt prietenul lui Putin. Vin dintr-o țară în care Rusia nu a lăsat decât amintiri dureroase.” George Simion

Criticile sale nu ocolesc nici Comisia Europeană. George Simion denunță o administrație care „generează sărăcie, insecuritate, instabilitate și extincția lumii occidentale așa cum o cunoaștem”. Pactul ecologic european? „Cea mai eficientă metodă de a ucide proiectul european.” În ceea ce privește tratatele europene, acuză Bruxelles-ul că încearcă să le modifice pe furiș, fără consultare populară: „Știu că ar pierde.”

Paradoxul este evident. În ciuda discursului său radical, George Simion nu pledează pentru ieșirea din Uniune: „Nu vreau să părăsim Uniunea Europeană. Am așteptat 14 ani pentru a ni se recunoaște toate drepturile. Încă nu suntem în spațiul Schengen, deci nu suntem competitivi pe piața unică. Suntem aici ca să rămânem.”

Războiul din Ucraina: fermitate, dar și pragmatism

Simion își dorește o altfel de Europă – Europa națiunilor. Și cheamă la formarea acesteia în jurul unui ax conservator continental: Giorgia Meloni, Viktor Orbán, Santiago Abascal, Matteo Salvini... Ceea ce unii numesc deja „internaționala reacționară”. „Avem mai multe lucruri în comun decât diferențe”, subliniază el, asumându-și alianțele. Celor care îl acuză că este prea apropiat de Moscova, le răspunde sec: „Nu sunt prietenul lui Putin. Vin dintr-o țară în care Rusia nu a lăsat decât amintiri dureroase.”

„Dacă Europa continuă pe acest drum, peste 20 sau 50 de ani nu vom mai putea vorbi despre Franța așa cum o iubim. Va fi altceva. Un califat, poate. Dar nu Franța.”

George Simion condamnă agresiunea rusă împotriva Ucrainei, cere „o poziție mai dură față de Rusia”, dar pledează și pentru încetarea focului și negocieri de pace. „Acest război nu servește decât complexului militaro-industrial. Produce victime inutile.” Apără integritatea teritorială a Ucrainei, dar critică „reflexele sovietice” ale Kievului, mai ales în ceea ce privește tratamentul aplicat minorităților: „Se închid școli românești. Asta e o linie roșie pentru mine.” Se opune oricărei escaladări militare: „Vreau mai multe trupe NATO în România, da. Dar nu vreau ca țara noastră să devină o bază pentru trimiterea de trupe în Ucraina. România este o țară pașnică.”

Imigrație, insecuritate, identitate: alte neliniști europene

George Simion propune o lectură civilizațională a crizelor europene. În opinia sa, Uniunea Europeană actuală „pune în pericol continuitatea civilizației noastre iudeo-creștine”. La Paris, denunță fără rezerve „insecuritatea, prețurile de neaccesat, imigrația în masă și ideologia LGBT”. „Dacă Europa continuă pe acest drum, peste 20 sau 50 de ani nu vom mai putea vorbi despre Franța așa cum o iubim. Va fi altceva. Un califat, poate. Dar nu Franța.”

Deși respinge cotele obligatorii de migranți pentru România, întinde mâna Parisului pentru a facilita repatrierea românilor aflați în situații ilegale: „Putem semna un acord pentru ca infractorii să fie trimiși înapoi în România și să-și ispășească pedeapsa aici”, răspunde el unui reputat jurnalist de la Le Figaro.

Adevărul, în opinia sa, aparține popoarelor. Evocă propriul parcurs: de la mobilizările civice pentru unirea cu Republica Moldova până la fondarea unui partid care, în doar cinci ani, a ajuns de la zero la 41% din voturi. „Valul MEGA – Make Europe Great Again – va mătura Europa.”

Simion se adresează claselor de mijloc, celor uitați, celor exilați. Vorbește despre cei care „muncesc din greu în Franța, Italia, Spania” și pe care vrea să-i vadă întorcându-se într-o Românie „normală, prosperă, cu bun-simț”. Refuză clivajele etnice, îi îndeamnă și pe romi să voteze cu el și afirmă că nu dorește „nici migranți, nici infractori în țara noastră”.

Se ancorează într-o continuitate istorică, culturală, politică. Și, în ciuda amenințărilor – spune că s-a temut chiar de asasinat – înaintează sigur pe drumul său: „Duminică va fi o victorie istorică.”
Ar fi mai mult decât un simbol: dovada că Europa popoarelor, a rădăcinilor și a libertăților nu și-a spus încă ultimul cuvânt.

Alte stiri din Externe

Ultima oră