Conform presei elvețiene, 28 dintre ei aveau trei lucruri în comun: nume arab, pașaport francez și religie musulmană.
Sute de polițiști au împânzit aeroportul. Nici până la această oră nu există o motivare a deciziei de concediere a celor 30 de persoane, cert este că era urgentă retragerea ecusoanelor care le facilitau intrarea în zone non-publice ale aeroportului.
Cei 30 sunt apărați de sindicatul din Elveția, care va acționa în judecată aeroportul din Geneva. ”Și-au pierdut locul de muncă dintr-o clipă-n alta, fără să li se comunice un motiv anume”, spune liderul de sindicat, Jamshid Pournpir.
Un posibil motiv ar fi un comunicat al autorităților franceze, care atestă că un fost angajat al aeroportului din Geneva ar fi avut conexiuni cu gruparea Statul Islamic și ar fi facilitat trecerea unui colet suspect.
Oficialii aeroportului se apără și susțin că măsura este acoperită de regulament. Fiecare angajat a semnat că este de acord ca ecusonul să i se retragă în orice moment din motive de securitate.
”Oamenii trebuie informați despre cauza retragerii ecusoanelor. Unii nu au primit salariile pe luna decembrie. Sunt într-o situație eonomică dificilă. Câțiva dintre ei au fost angajați încă din 2007. Dacă nu există motive întemeiate pentru concedierea lor, atunci ar trebui reangajați și să li se achite salariul restant”, solicită Pournpir.
Unul dintre cei afectați a povestit pentru presa elvețiană că era pe punctul să descarce bagajele dintr-un avion, când i s-a transmis că există o problemă cu ecusonul său. La puțin timp a fost rugat să elibereze vestiarul și a realizat că a fost concediat.
Potrivit lui Jamshid Pouranpir,aeroportul din Geneva este singurul din Elveția care a luat măsuri atât de drastice.
Și nu este decât începutul, a aflat luni sindicalistul, în cadrul unei ședințe cu Departamentul Securității Aeroportuare. Alți angajați dintre cei 5.000 de deținători de ecusoane riscă să rămână fără loc de muncă.