Gaza: bombe americane au fost folosite în lovitura din tabăra de refugiați Rafah

30 Mai 2024
Gaza: bombe americane au fost folosite în lovitura din tabăra de refugiați Rafah

Potrivit unei investigații CNN, bombele ghidate americane GBU-39 au fost folosite în timpul bombardamentului israelian care a făcut 45 de morți duminică seara, scrie Le Figaro

Bombardamentul israelian asupra unei tabere pentru persoane strămutate din Rafah care a făcut duminică 45 de morți și 249 de răniți, potrivit Ministerului Sănătății al administrației Hamas, continuă să provoace tulburări în comunitatea internațională. În Statele Unite, miercuri, postul CNN a dezvăluit că bombele aruncate asupra taberei au fost fabricate pe pământ american.

Pe baza unui videoclip publicat pe rețelele de socializare, CNN a reușit să confirme veridicitatea imaginilor detectând vârful unei bombe cu diametru mic (SDB) GBU-39. Patru experți în arme explozive contactați de canal au confirmat această analiză. Potrivit expertului Chris Cobb-Smith, GBU-39, fabricat de Boeing, este o muniție de înaltă precizie „conceput să atace ținte punctuale importante din punct de vedere strategic” și să provoace daune colaterale reduse.

Trevor Ball, un specialist în arme al Armatei SUA, care a identificat și fragmentul ca provenind de la un GBU-39, a detaliat postului american cum a ajuns la aceeași concluzie. „Partea focosului (a bombei ghidate) este specială, iar secțiunea de ghidare și aripa este unică în comparație cu alte bombe”, analizează el. Această parte formează adesea resturi, chiar și după explozie. Am știut imediat că este un GBU-39.”

15 miliarde de dolari cheltuiți pentru ajutorul militar israelian

Statele Unite sunt unul dintre principalii susținători financiari și militari ai Israelului. Pe 20 aprilie, după votul Camerei Reprezentanților americane pentru un plan major de ajutor de 95 de miliarde de dolari, 26 de miliarde au fost dedicate conflictului Israel-Hamas. Dacă 9 miliarde de dolari au fost destinate ajutorului umanitar pentru Gaza, 15 miliarde au fost alocate ajutorului militar israelian și 2,4 miliarde au fost pentru operațiunile militare americane în regiune.

Apărarea Civilă Palestiniană a raportat numeroase cadavre „carbonizate” în incendiul care a devastat tabăra în timpul loviturilor de la Rafah. Armata israeliană, care a declarat că a lansat o anchetă internă, a declarat marți că munițiile sale folosite în atacul de duminică nu ar fi putut ele „singure” să fi provocat incendiul.

Alte stiri din Externe

Ultima oră