India nu dorește ca G20 să discute despre sancțiuni suplimentare asupra Rusiei pentru invadarea Ucrainei în timpul președinției de un an a blocului de către New Delhi, au declarat miercuri șase înalți oficiali indieni, pe fondul dezbaterii despre cum să descrie conflictul, scrie Reuters
În marginea unei întruniri G20 din India, liderii financiari ai națiunilor Grupului celor Șapte (G7) se vor întâlni pe 23 februarie, în ajunul primei aniversări a invaziei, pentru a discuta măsurile împotriva Rusiei, a declarat marți ministrul de finanțe al Japoniei
Oficialii, care sunt direct implicați în reuniunea G20 de săptămâna aceasta a miniștrilor de finanțe și a șefilor băncilor centrale, au spus că impactul economic al conflictului va fi discutat, dar India nu a vrut să ia în considerare acțiuni suplimentare împotriva Rusiei.
„India nu dorește să discute sau să susțină vreo sancțiune suplimentară împotriva Rusiei în timpul G20”, a spus unul dintre oficiali. „Sancțiunile existente împotriva Rusiei au avut un impact negativ asupra lumii”.
Un alt oficial a spus că sancțiunile nu sunt problema G20. „G20 este un forum economic pentru discutarea problemelor de creștere.”
Purtătorii de cuvânt ai guvernului indian și ai ministerelor de finanțe și externe nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.
Miercuri, prima zi de întâlniri pentru redactarea comunicatului G20, oficialii s-au chinuit să găsească un cuvânt acceptabil pentru a descrie conflictul Rusia-Ucraina, au declarat delegații a cel puțin șapte țări prezenți la întâlniri.
India a încercat să formeze un consens asupra cuvintelor numind-o „criză” sau „provocare” în loc de „război”, au spus oficialii, dar discuțiile s-au încheiat fără o decizie.
Aceste discuții au fost prelungite pentru joi, când secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, va fi parte la întâlniri.
Ministrul indian de externe S. Jaishankar a declarat anterior că războiul a lovit în mod disproporționat țările mai sărace prin creșterea prețurilor la combustibil și alimente.
Vecinii Indiei - Sri Lanka, Pakistan și Bangladesh - au solicitat cu toții împrumuturi de la Fondul Monetar Internațional în ultimele luni pentru a rezolva problemele economice cauzate de pandemie și război.
Secretarul adjunct al Trezoreriei, Wally Adeyemo, a declarat marți că Washingtonul și aliații săi plănuiesc în zilele următoare să impună noi sancțiuni și controale la export care ar viza achiziționarea de către Rusia a bunurilor cu dublă utilizare, cum ar fi frigidere și cuptoare cu microunde, pentru a asigura semiconductorii necesari armatei sale.
Sancțiunile ar încerca, de asemenea, să facă mai mult pentru a opri transbordarea petrolului și a altor mărfuri restricționate prin țările limitrofe.
În plus, Adeyemo a spus că oficialii unei coaliții de peste 30 de țări vor avertiza companiile, instituțiile financiare și persoanele care încă fac afaceri cu Rusia că se confruntă cu sancțiuni.
Guvernul premierului indian Narendra Modi nu a criticat deschis Moscova pentru invazie și a cerut în schimb dialog și diplomație pentru a pune capăt războiului. De asemenea, India a majorat considerabil achizițiile de petrol de la Rusia, cel mai mare furnizor al său de hardware de apărare.
Jaishankar a declarat săptămâna aceasta că relația Indiei cu Rusia a fost „extraordinar de stabilă și a fost constantă prin toate turbulențele din politica globală”.