Primul ministru indian a anunțat că intenționează să profite de președinția G20 pentru a pune sub semnul întrebării supremația occidentală, scrie o analiza Le Figaro. „Cheia longevității occidentale constă în setul de instituții și practici pe care le-a stabilit în perioada sa de dominație. . (…) Implementarea alternativelor este o provocare uriașă. Dar (…) se va întâmpla în cele din urmă.
Pe 1 decembrie India va prelua președinția G20. Aceasta va fi o oportunitate pentru guvernul lui Narendra Modi de a face eforturi pentru o revizuire a ordinii internaționale concepute după cel de-al Doilea Război Mondial. Laitmotivul său: „India în primul rând”. Strategia sa: o politică externă bazată pe realpolitik cu ambiția de a transforma țara într-o „putere dominantă” până la centenarul independenței în 2047.
Ce va face India în timpul președinției G20?
15 noiembrie 2022. Summitul G20 se deschide la Bali. În timp ce șefii de stat și de guvern își susțin discursurile, este rândul premierului indian Narendra Modi să ia cuvântul. El pictează o imagine neagră a stării planetei: „Schimbările climatice, pandemia de Covid, evenimentele din Ucraina, (…) și-au luat un tribut. Lanțurile globale de aprovizionare sunt în prăbușire. Există un deficit de bunuri esențiale în întreaga lume. „A cui este vina? Pentru liderul hindus, „instituțiile multilaterale precum ONU au eșuat în aceste probleme”. El cere „crearea unei noi ordini mondiale”.
New Delhi vrea să-și folosească președinția G20 pentru a accelera revizuirea sistemului internațional. Guvernul naționalist are acest obiectiv în vedere de ani de zile, pentru a reduce influența occidentală. În 2020, în cartea sa The India Way, ministrul de externe Subrahmanyam Jaishankar a scris: „Cheia longevității occidentale constă în setul de instituții și practici pe care le-a stabilit în perioada sa de dominație. . (…) Implementarea alternativelor este o provocare uriașă. Dar (…) se va întâmpla în cele din urmă. Pentru a realiza acest lucru, Subrahmanyam Jaishankar se bazează, printre altele, pe „soft power”: India trebuie să cucerească opinia publică mondială prin proiectarea hinduismului și a tradițiilor sale pe scena internațională.
Narendra Modi va folosi președinția G20 pentru a glorifica filosofia și cultura hindusă, prezentate ca o cheie pentru reforma ordinii internaționale. Când oficializează sigla președinției indiene pe 8 noiembrie, a lăudat advaita. Acest curent filozofic al hinduismului ar fi un „mijloc de rezolvare a conflictelor mondiale și a dilemelor timpului nostru”. Prim-ministrul anunță, de asemenea, organizarea a peste două sute de conferințe în toată țara, astfel încât delegații G20 „să aibă o imagine de ansamblu completă asupra diversității incredibile a Indiei, a tradițiilor incluzive și a bogăției sale culturale”. Punctul culminant al președinției indiene va fi summitul de la New Delhi, în septembrie 2023, una dintre cele mai prestigioase adunări internaționale organizate de India”, promite el.
De ce vrea India să schimbe sistemul internațional moștenit din perioada postbelică?
Pe lângă faptul că acest sistem nu ar mai fi potrivit, India lui Modi vrea să se răzbune. Cuceririle musulmane din Evul Mediu, apoi sosirea europenilor în secolul al XV-lea care a dus la colonizarea engleză până în 1947, au alimentat resentimentele fundamentaliștilor hinduși. Ministrul Subrahmanyam Jaishankar a exprimat acest resentiment la Adunarea Generală a ONU din 24 septembrie. El a expus „o nouă Indie”, al cărei popor „regenerează o societate jefuită de secole de atacuri străine și colonialism". Cărțile și revistele distribuite de RSS, principala organizație extremistă hindusă apropiată guvernului, exprimă nostalgia unei epoci de aur mitice, o civilizație hindusă ideală care ar fi existat cu mii de ani în urmă, înainte de a fi zdrobită de musulmani și europeni. Reformarea multilateralismului astfel încât India să devină o putere lider ar fi o întoarcere echitabilă și, mai presus de toate, o modalitate de a „ne elibera de o mentalitate colonială”, a spus Jaishankar pentru ONU.
Țara consideră că încercarea sa de a avea legitimitate spirituală. Discursurile lui Narendra Modi scot în evidență excepționalismul Indiei hinduse. Aceasta ar avea datoria de a ghida lumea. „Este responsabilitatea noastră să introducem lumii gândirea și puterea Indiei. (…) Este responsabilitatea noastră să dezvoltăm cunoașterea lumii cu intelectualismul rezultat din cultura noastră milenară”, a lansat el în cadrul prezentării siglei președinției indiene.
Cum va reforma India instituțiile multilaterale?
Ea vrea mai întâi să aibă mai multă greutate în aceste instituții. Țara a făcut eforturi pentru un loc permanent în Consiliul de Securitate al ONU și un loc în Grupul Furnizorilor Nucleari de ani de zile. El vrea mai multe drepturi de vot la FMI.
Pentru președinția sa G20, India intenționează să reunească națiunile din sud în spatele ei. Se impune ca un purtător de cuvânt, chiar și ca un protector al țărilor în curs de dezvoltare. Guvernul Modi și-a prezentat diplomația privind vaccinurile în timpul pandemiei, livrând milioane de doze în Africa și Asia de Sud. El insistă asupra unei anumite prietenii care l-ar lega de Sud. „Vom trasa planul președinției noastre împreună cu toți prietenii noștri din Sud care au fost colegi de călătorie ai Indiei pe drumul dezvoltării”, a promis premierul. Liderul dreptei naționaliste hinduse se prezintă ca un apărător al inegalităților Nord-Sud: „Nu ar trebui să existe lume dezvoltată sau lume a treia, ci o singură lume”, a îndemnat el pe 8 noiembrie.
New Delhi ar trebui să continue să facă lobby națiunilor bogate pentru a transfera mai multe fonduri către țările sărace în fața schimbărilor climatice. Acest lobby ar face posibilă finanțarea propriei tranziții energetice.
Separat, ministrul de externe Jaishankar sugerează să curteze China. El consideră că Beijingul și New Delhi, în ciuda tensiunilor bilaterale, au interese comune față de Occident: „India și China au în vedere că ambele contestă ordinea stabilită de Occident”, a scris el în The India Way. „Ambele țări depun același efort pentru a crea o lume mai echilibrată. Fie că este vorba de a păstra puterea și stabilitatea Rusiei (…) sau de a contracara fundamentalismul religios, interesele lor converg"
În cele din urmă, Rusia, care dorește să reformeze ordinea internațională prea dominată în ochii ei de Statele Unite, este văzută ca un aliat de protejat. Cele două țări sunt legate printr-un parteneriat strategic centrat pe armament și hidrocarburi. New Delhi se teme că Moscova va ieși slăbită din războiul din Ucraina și insistă să revină la masa negocierilor. În acest context, la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai din 16 septembrie, Narendra Modi i-a spus lui Vladimir Putin: „timpul nostru nu este de război , declarație reluată în comunicatul de presă finala G20 de la Bali.
Care este postura Occidentului în fața ambiției indiene?
Prioritatea americanilor și a europenilor este de a limita China în Indo-Pacific. New Delhi face parte din Quad, care reunește Statele Unite, Australia, Japonia și stabilește parteneriate pe subiecte specifice, cum ar fi vaccinurile. O modalitate de a contracara influența chineză. Franța și-a extins parteneriatul strategic cu India după ce Emmanuel Macron a venit la putere. Cele două țări cooperează în misiuni de supraveghere în Oceanul Indian, unde flota chineză este foarte prezentă. Uniunea Europeană a relansat negocierile cu India în iunie în vederea încheierii unui acord de liber schimb în 2024.
India lui Modi știe că resentimentele alimentate de memoria erei coloniale nu trebuie să o deturneze de la misiunea sa principală: să devină „o putere lider” în 2047. Înțelegerea cu Occidentul este vitală pentru a obține mai multe transferuri de tehnologie, mai multe oportunitați pentru exporturile sale și mai multe vize pentru ca studenții săi să meargă la cele mai bune universități. „India este o putere în ascensiune, dar mai are încă un drum lung de parcurs. (…) Cert este că marile oportunitați comerciale sunt încă în Occident, la fel ca și sursele de investiții. Mai presus de toate, Occidentul rămâne principala sursă de tehnologie și inovație”, scrie Jaishankar în cartea sa.
Realpolitik din nou.