Poliția este pe urmele autorilor furtului de artă spectaculos din Muzeul Drents din Assen, sâmbătă dimineață. Polițiștii au descoperit acum unde a fost furată mașina folosită la evadare și polițiștii investighează o persoană care a fost prezentă suspect la expoziția Dacia cu puțin timp înainte de jaf, scrie De Telegraaf care are informatii de la Poliția din Nordul Olandei
Fotografia unui bărbat care poartă o șapcă și o geantă mare a fost făcută în muzeu cu cinci zile înainte de jaf și a fost scursă duminică într-un ziar românesc. După întrebări, polițiștii au confirmat că se efectuează o anchetă serioasă asupra bărbatului care s-a comportat suspect. Acum este, de asemenea, clar că mașina care a fost găsită arsă lângă Rolde a fost furată în Alkmaar pe 23 sau 24 ianuarie.Este vorba despre un Volkswagen Golf de culoare gri închis, furat, care a fost găsit ars sub un viaduct de lângă Rolde. Făptașii au plecat cu o altă mașină.
Poliția presupune că mașina era parcata undeva în zona Groningen, North Drenthe și Assen. Este posibil ca mașina să fi avut plăcuțe de înmatriculare furate cu numarul K-813-BK la momentul respectiv. Mașina avea anterior plăcuța de înmatriculare P-343-RL și a fost furată în Ingelandstraat din Alkmaar între miercuri seara, 22 ianuarie, orele 20:30 și 3:30.
În aceeași perioadă, plăcuțele de înmatriculare cu numărul K-813-BK au fost furate din van Aylvaweg din Witmarsum, lângă A7. Polițiștii caută imagini și informatii din zona în care a avut loc furtul mașinii și a plăcuțelor de înmatriculare. Mașina a fost văzută în Groningen pe 23 ianuarie, în jurul orei 4:20. Sunt imagini de la camerele de supraveghere din oraș.
Cel puțin șaizeci de informatii despre jaf au fost acum primite de poliție. O echipă formată între 20 și 35 de polițiști lucrează la jaful care a devenit o știre mondială.
Sub mari presiuni internaționale, polițiștii vânează hotii care au sustras obiecte de artă aur extrem de valoroase din România de la Muzeul Drents din Assen sâmbătă dimineață după ce au aruncat în aer o uşă
15 muzee au împrumutat Muzeului Drents din Assen o comoară inimaginabilă de aur și argint de 650 de obiecte din antichitatea românească pentru expoziția Dacia. Piesa de spectacol: coiful de aur de la Coțofenești. Un kilogram de aur pur, dar mai alesun coif cu o valoare cultural-istoric enormă.
După o explozie violentă la ora patru și un sfert sâmbătă dimineața, o „alergare” de trei minute prin muzeu de către trei autori și spargerea vitrinelor, casca și trei brățări prețioase de aur au dispărut.
Atât poliția olandeză, cât și cea română nu exclud ca în spatele tâlhăriei să se afle infractori străini și că a fost o spargere extrem de vizată, cu coiful de aur ca țintă principală. Aceștia ar putea fi români, dar este menționat și infamul clan Remmo din Germania: un clan inițial libanez-kurd care a comis furturi de artă spectaculoase în Germania de mai multe ori în ultimii ani.
În weekend, ancheta s-a concentrat pe vizitatorii anteriori ai expoziției. Tâlharii de artă și bijuterii fac aproape întotdeauna recunoașteri preliminare înainte de a comite jaful. Poliția vizionează imaginile camerei și îi interoghează pe angajați. S-a văzut vreun comportament neobișnuit? Da, este concluzia rapidă. Există și mai multe informații despre traseul vehiculului în care tâlharii s-au schimbat în apropierea orașului Rolde după ce au incendiat mașina care fusese folosită la Assen.
Eu si fratele meu (@cobratate) oferim personal 25,000 euro pentru informatiile care conduc la recuperarea acestor artefactele. https://t.co/kd4Tjf9ipT
— Tristan Tate (@TateTheTalisman) January 25, 2025