„Furie” și „dezgust”: 65% dintre francezi au o imagine negativă despre Emmanuel Macron

08 Apr 2023
„Furie” și „dezgust”:  65% dintre francezi au o imagine negativă despre Emmanuel Macron

Mai mult de jumătate dintre francezii chestionați de institutul Viavoice au considerat, de asemenea, că libertățile au scăzut de la preluarea mandatului președintelui, potrivit acestui sondaj publicat joi, scrie BFMTV.

Reforma pensiilor și trecerea forțată a textului fără votul deputaților nu au fost deloc favorabile imaginii președintelui Emmanuel Macron. Imaginea este negativă pentru 65% dintre francezi, potrivit unui sondaj Viavoice publicat joi.

„Neînțelegere”, „furie” și „dezgust”

Când francezii sunt întrebați care este prima emoție pe care o simt față de președinte, cuvintele „neînțelegere” și „furie” sunt cele care apar pe primul loc (16% fiecare). Urmează „dezgust” (13%) și „speranță” (10%) apoi urmează „indiferența” (9%).

Doar 26% dintre francezii chestionați mențin o imagine pozitivă a lui Emmanuel Macron - iar 4% o imagine „foarte pozitivă”. Toamna trecută, o treime dintre francezi erau mulțumiți.

În detaliu, persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 64 de ani sunt cele mai numeroase împotriva acțiunii președintelui (70% opinii negative) și persoanele peste 65 de ani sunt cele mai pozitive (34%).

Retragerea libertăților

Libertățile au scăzut și de la președinția lui Emmanuel Macron pentru 55% dintre francezi. De asemenea, președintele este considerat „mai autoritar” acum decât în ​​2017, când a fost ales pentru prima dată.

Politica lui este, de asemenea, văzută drept „solitară” pentru mai mult de jumătate dintre francezi (53%). Și pentru mai mult de două treimi dintre aceștia, nu este considerată nici „în slujba interesului general” (68%), nici „corectă” (69%) și nici „respectuoasă față de opoziția politică” (69%). Nici nu este considerată „la înălțimea provocărilor viitorului” (65%) sau „clară” (66%).

O mare parte a clasei politice este vizată de opinia negativă a francezilor, chiar dacă fostul premier Édouard Philippe se descurcă bine (43% din opiniile pozitive), urmat de Marine Le Pen (32%), Nicolas Sarkozy (31%) și Bruno Le Maire (28%).

Potrivit unui sondaj publicat miercuri, Marine Le Pen ar fi fost pe primul loc în primul tur dacă alegerile prezidențiale din 2022 s-ar fi reluat astăzi, într-un context nefavorabil actualului președinte si ar fi ieșit tot pe primul loc în al doilea tur cu 55% din voturi.

Și potrivit unui alt sondaj Ifop-Fiducial pentru Revista Le Figaro, Marine Le Pen ar ieși pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2027, indiferent de ipotezele candidaturii pentru majoritatea prezidențială.

Alte stiri din Externe

Ultima oră