Mai multe țări, printre care Statele Unite, Marea Britanie și Germania și-au exprimat sprijinul pentru premierul olandez, dar Ungaria lui Viktor Orban, care menține relații strânse cu Rusia în ciuda invaziei Ucrainei, se opune, scrie Le Figaro.
Premierul francez Gabriel Attal a arătat, miercuri, la Haga, sprijinul Parisului pentru candidatura omologului său olandez Mark Rutte la conducerea NATO, susținută deja de mai multe state membre, dar contestată de Ungaria. „În mod evident, sprijinim candidatura lui Mark Rutte pentru NATO, având în vedere experiența sa, capacitatea sa de a uni și capacitatea sa de a acționa pentru securitatea noastră colectivă ”, a declarat Gabriel Attal în timpul unei conferințe de presă cu Mark Rutte în timpul unei vizite în Olanda.
Mai multe țări printre care Statele Unite, Marea Britanie și Germania și-au exprimat sprijinul pentru Mark Rutte, dar Ungaria lui Viktor Orban, care menține relații strânse cu Rusia în ciuda invaziei Ucrainei, se opune.
Numele șefului demisionar al guvernului olandez, care este responsabil cu afacerile curente, circulă de luni de zile cu insistență pentru a-i urma norvegianului Jens Stoltenberg, actual secretar general al Alianței Atlantice. Decizia este luată prin consens între statele membre pentru această poziție care merge la un european.
Mark Rutte face presiuni pentru ieșirea din impas a Congresului american
Mark Rutte, la rândul său, a estimat miercuri, în timpul acestei conferințe de presă, că este „esențial” să reușim să „depășim impasul din Congres cu privire la cele 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina” . Acest ajutor este blocat în prezent de Camera Reprezentanților SUA, controlată de republicani.
El a mai spus că Statele Unite vor rămâne angajate pentru securitatea în Europa, chiar dacă Donald Trump se va întoarce la Casa Albă după alegerile din noiembrie. „Sunt convins că, fie că este Biden sau Trump cel care câștigă, Statele Unite vor rămâne implicate, din toate punctele de vedere, în NATO, dar și în Ucraina ”, a declarat el.
Premier liberal din 2010, Mark Rutte și-a anunțat intenția de a părăsi scena politică olandeză, dar rămâne în funcție în așteptarea formării unui nou guvern care a făcut obiectul negocierilor de la victoria extremei drepte la alegerile din noiembrie.