Franța și Germania susțin o Europa cu patru viteze

19 Sep 2023
Franța și Germania susțin o Europa cu patru viteze

Propunerile de reformă ale Franței și Germaniei sunt menite să pregătească UE pentru extindere, scrie Politico

Experții franco-germani au dezvăluit o propunere de reforme structurale radicale în Uniunea Europeană, pe măsură ce se formează presiunea pentru a aduce noi țări membre până la sfârșitul deceniului.

Raportul, comandat de cele mai mari două țări ale UE, își propune să revizuiască regulile și să se pregătească pentru a guverna într-o uniune de 30 sau mai multe națiuni.

Autorii vizează un model UE în patru cercuri concentrice.

„1. Cercul interior; 

2. UE; 

3. Membri asociați; 

4. Comunitatea Politică Europeană [o asociație liberă de lideri europeni care se întâlnesc de două ori pe an pentru a discuta]”, scriu ei.

Miniștrii UE vor discuta documentul miercuri, pregătind terenul pentru un viitor summit al liderilor naționali din octombrie, unde extinderea este de așteptat să fie în fruntea agendei.

„Este clar că extinderea UE și reforma UE merg mână în mână. Și trebuie să începem cu asta acum”, a declarat ministrul german al Europei, Anna Lührmann, miercuri dimineață, la Bruxelles.

Raportul unui grup de 12 experți propune reforme radicale pentru a simplifica structura UE, inclusiv reducerea numărului de comisari și membri ai Parlamentului European și eliminarea dreptului de veto național.

Studiul examinează, de asemenea, mai multe opțiuni cu privire la modul de a conduce o UE mai mare, inclusiv un buget mai mare; legarea plăților UE mai strict la condițiile statului de drept; și trecerea la votul majoritar în loc de unanimitate în Consiliul European.

Într-o mișcare care s-ar putea dovedi controversată pentru Franța și Germania, experții propun, de asemenea, să se repartizeze mai multă putere de vot în Consiliu țărilor mai mici din UE, pentru a echilibra pierderea dreptului de veto național.

Opt țări sunt în prezent candidate la aderarea la UE, inclusiv Ucraina, Moldova și șase națiuni balcanice. Președintele Parlamentului European a susținut în iunie negocierile serioase pentru ca aderarea Ucrainei la UE să înceapă în decembrie anul acesta .

Lührmann și-a exprimat preferința de a evita modificările aduse tratatelor UE, un proces care poate dura ani de zile și este nepopular în rândul multor lideri ai UE .

„Aș dori să folosesc această flexibilitate...[clauza pasarelă] care ne permite să facem modificări în unele domenii fără modificări ale tratatului, cum ar fi luarea deciziilor cu majoritate calificată.” 

Olivier Costa, director de studii politice la Colegiul Europei și unul dintre cei doi coraportori ai lucrării, a declarat pentru POLITICO că „ultimii 30 de ani de istorie arată că cei sceptici cu privire la perspectivele unor reforme majore ale UE se dovedesc întotdeauna că se înșală.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră