Franța: Peste 180.000 de oameni au manifestat împotriva antisemitismului

13 Noi 2023
Franța: Peste 180.000 de oameni au manifestat împotriva antisemitismului

Peste 180.000 de oameni din Franța, inclusiv 100.000 la Paris, au mărșăluit pașnic pentru a protesta împotriva creșterii antisemitismului ca urmare a războiului Israelului împotriva Hamas în Gaza, scrie ABCNews

Peste 180.000 de oameni din toată Franța , inclusiv 100.000 la Paris, au mărșăluit pașnic duminică pentru a protesta împotriva creșterii antisemitismului ca urmare a războiului Israelului împotriva Hamas în Gaza.

Premierul Elisabeth Borne, reprezentanți ai mai multor partide de stânga, conservatori și centriști ai partidului președintelui Emmanuel Macron, precum și liderul de extremă dreapta Marine Le Pen au participat la marșul de duminică în capitala Franței, pe fondul unei securități stricte. Macron nu a participat, dar și-a exprimat sprijinul pentru protest și a cerut cetățenilor să se ridice împotriva „resurgenței insuportabile a antisemitismului”.

Cu toate acestea, liderul partidului de extrema stângă France Insoumise, Jean-Luc Melenchon, a stat departe de marș, spunând săptămâna trecută pe X, fost Twitter, că marșul va fi o întâlnire a „prietenilor de sprijin necondiționat pentru masacru” în Gaza.

Ministerul de Interne a declarat că cel puțin 182.000 de persoane au mărșăluit în mai multe orașe franceze, ca răspuns la apelul lansat de liderii camerelor superioare și inferioare ale parlamentului. Nu a fost raportat niciun incident major, se spune.

Autoritățile de la Paris au desfășurat 3.000 de trupe de poliție de-a lungul traseului protestului convocat de liderii Camerei inferioare a Senatului și a parlamentului, Adunarea Națională, pe fondul unei creșteri alarmante a actelor antievreiești în Franța de la începutul războiului Israelului împotriva Hamas, după data de octombrie. 7 atac surpriză asupra Israelului.

Franța are cea mai mare populație evreiască din Europa, dar având în vedere propria sa colaborare cu naziștii în Al Doilea Război Mondial, actele antisemite de astăzi deschid vechi cicatrici.

Ținând steagul francez, Robert Fiel a spus că marșul împotriva antisemitismului este „mai mult decât o datorie”.

„Este un marș împotriva violenței, împotriva antisemitismului, împotriva tuturor (extremelor politice) care se infiltrează în societate, pentru a arăta că majoritatea tăcută există”, a spus bărbatul de 67 de ani.

Membrii familiei unora dintre cei 40 de cetățeni francezi uciși în atacul inițial al Hamas și a celor dispăruți sau ținuți ostatici au luat parte și ei la marș, despre care poliția din Paris a spus că a atras 105.000 de participanți.

Patrick Klugman, avocat și membru al comitetului „Freethem” care lucrează pentru a obține eliberarea persoanelor deținute de Hamas și de alte grupuri din Gaza, a declarat că participarea mare la marș este semnificativă și simbolică pentru a liniști comunitățile evreiești din Franța.

„Sunt foarte mândru de țara mea din cauza acestei mobilizări”, a spus Klugman. „Mă simt mai puțin singur decât în ​​ultimele săptămâni și zile.”

Yonathan Arfi, președintele Consiliului Reprezentativ al Instituțiilor Evreiești din Franța, cunoscut sub numele de CRIF, a declarat că este încurajat să manifeste susținerea de duminică, dar întrebarea rămâne, a spus el la postul de radiodifuzor francez BFM în cadrul marșului, „ce se va face (împotriva antisemitismului) mâine. ?”

Tomer Sisley, un actor israelian și francez, a insistat că demonstrația masivă de solidaritate demonstrează că majoritatea cetățenilor francezi sunt împotriva violenței și a urii împotriva oricărui grup religios și etnic.

„Nu suntem evrei, nu suntem musulmani, nu suntem creștini”, a spus Sisley. „Suntem francezi și suntem aici pentru a arăta că suntem cu toții împreună.”

Autoritățile franceze au înregistrat peste 1.000 de acte împotriva evreilor din întreaga țară în luna de când a început conflictul din Orientul Mijlociu.

Fostul președinte francez Francois Hollande a spus că „sunt multe steaguri franceze în protest, dar ceea ce ne unește nu este doar un steag, este ceea ce reprezintă, este valoarea libertății și valoarea demnității umane”.

Într-o scrisoare adresată francezilor duminică, Macron a promis că vinovații vor fi urmăriți penal și pedepsiți.

„O Franță de care le este frică concetățenilor noștri evrei nu este Franța”, a spus Macron în scrisoarea, publicată în ziarul Le Parisien. El a cerut țării să rămână „unită în spatele valorilor sale... și să lucreze pentru pace și securitate pentru toți în Orientul Mijlociu”.

Macron a spus că va participa „în inima și în spiritul meu”, dar nu personal. „Rolul meu este de a construi unitatea țării și de a fi ferm în ceea ce privește valorile”, a spus Macron sâmbătă, în marginea comemorării Zilei Armistițiului pentru a marca sfârșitul Primului Război Mondial.

Liderul de extremă dreapta franceză, Marine Le Pen, a participat la marșul de duminică pe fondul criticilor acerbe că partidul ei, cândva paria, Mitingul Național, nu a reușit să-și scuture moștenirea antisemită, în ciuda legitimității politice în creștere.

După ce a ajuns la marș cu președintele partidului, Jordan Bardella, Le Pen a respins criticile și a spus că ea și membrii partidului sunt „exact acolo unde trebuie să fim”. Ea le-a cerut celorlalți politicieni „să ia o pauză de la promovarea controverselor politice” în timpul marșului.

Le Pen și alți oficiali de extremă dreapta au apărut la sfârșitul marșului, la sute de metri distanță de membrii guvernului și de alți oficiali care au condus demonstrația.

Borne, care este fiica unui supraviețuitor evreu al Holocaustului, a scris pe Twitter că „prezența partidului lui Marine Le Pen nu păcălește pe nimeni”.

Până sâmbătă, oficialii au numărat 1.247 de acte antisemite începând cu 7 octombrie, de aproape trei ori mai multe decât în ​​întregul an 2022, potrivit Ministerului de Interne.

Marșul de duminică de la Paris pare a fi cea mai mare adunare de denunțare a antisemitismului din Franța de la o demonstrație din 1990 împotriva profanării unui cimitir evreiesc.

Franța a interzis o serie de demonstrații pro-palestiniene, deși susținătorii au mărșăluit în mai multe orașe franceze în ultimele săptămâni, inclusiv mii de oameni cerând încetarea focului în Gaza într-un protest la Paris duminică trecută.

Alte stiri din Externe

Ultima oră