Franța: justiția hotărăște demontarea unei statui a Fecioarei Maria

14 Ian 2023
Franța: justiția hotărăște demontarea unei statui a Fecioarei Maria

Statuia situată situata în comuna La Flotte-en-Ré trebuie amplasată în afara domeniului public în conformitate cu legea separării Bisericii și Statului, scrie Le Figaro.

Curtea Administrativă de Apel din Bordeaux a dispus scoaterea de pe domeniul public a unei statui a Fecioarei aflată în mijlocul unei intersecții, în temeiul legii separației dintre Biserica și Statul din 1905, a aflat AFP vineri, 13 ianuarie.

Confirmând o primă decizie a tribunalului administrativ Poitiers, în martie trecut, aceasta a ordonat acestui sat de 2800 de locuitori „ să efectueze îndepărtarea statuii în termen de șase luni”, spune un comunicat de presă.

O statuie comemorativă

Această statuie  care poartă înscrise cuvintele „jurăminte de război”, a fost făcută după cel de-al Doilea Război Mondial de către o familie recunoscătoare pentru că un tată și un fius-au întors în viață din conflict. Expusă mai întâi într-o grădină privată, a fost apoi donată primăriei, care a instalat-o în 1983 la o răscruce de drumuri.

Dar în primăvara lui 2020, statuia a fost avariată după ce a fost lovită de un șofer. Municipalitatea a decis atunci să o reconstruiască identic, în același loc.

În urma acestei decizii, o asociație de apărare a secularismului, a acționat în justiție primaria pentru a cere retragerea statuii, invocând legea din 1905 care interzice instalarea monumentelor cu caracter religios pe domeniul public. O „polemică ridicolă”, a spus pentru AFP primarul Jean-Paul Héraudeau care a susținut că statuia face parte „ parte din patrimoniul istoric” al orașului, fiind „mai mult un memorial decât o statuie religioasă”.

Instanța reține (...) că municipalitatea nu a avut intenția de a-și exprima o preferință religioasă instalând-o acolo în 2020 (...) Totuși, reține că figura Fecioarei Maria este o figură importantă în religia creștina, în special catolică, și că statuia în sine prezintă un caracter religios ”, suliniază tribunalul administrativ din Bordeaux.

Alte stiri din Externe

Ultima oră