Gabriel Attal este noul premier francez, cel mai tânăr din a 5-a republică. Are 34 de ani, dar are deja o carieră politică, scrie RTBF. Acest bărbat este aproape o clonă a lui Emmanuel Macron. Atenție, totuși, la asemănările pripite: premierul are un istoric. Nu a apărut de nicăieri.
Acest prieten apropiat al lui Macron, ministrul Educației Naționale timp de 6 luni, a făcut campanie în Partidul Socialist din 2006 până în 2016. A susținut candidatura lui Ségolène Royal în 2007 și din 2012 a fost membru al cabinetului de sănătate al lui Marisol Touraine, până în 2017. S-a pregătit la Universitatea Sciences-Po Paris pe care a absolvit-o în 2012. Este și consilier municipal din 2014.
Un prieten apropiat al lui Emmanuel Macron
În cariera sa, în 2016, a părăsit Partidul Socialist pentru a se alătura mișcării En Marche (Republica în Mișcare) a lui Emmanuel Macron.
În 2017, a fost ales deputat pentru circumscripția a 10-a din Hauts-de-Seine. Activitatea sa în Camera Deputaților l-a propulsat ca purtător de cuvânt al mișcării partidului său, Republica în Mișcare. După o primă perioadă la Educația Națională ca secretar de stat în 2018, a devenit purtător de cuvânt al guvernului în 2020.
Viata privata
Pe partea privată, Gabriel Attal a avut o relație cu cântăreața Joyce Jonathan, o prietenă din copilărie, înainte de a-l întâlni pe deputatul european Stéphane Séjourné. Ei sunt uniti printr-un pact civil. Homosexualitatea sa a fost dezvăluită în 2018.
Misiunea sa este de a da un suflu nou mandatului de cinci ani al lui Emmanuel Macron, un suflu îngreunat de dificultatea partidului prezidențial de a aduna majoritatea în parlament.
O clonă a lui Emmanuel Macron
Acest bărbat este aproape o clonă a lui Emmanuel Macron. Atenție, totuși, la asemănările pripite: premierul are un istoric. Nu a apărut de nicăieri.
Gabriel Attal are trei atuuri pe care le-a putut menține pe tot parcursul funcțiilor guvernamentale pe care le-a ocupat din 2018 (secretar de stat pentru Tineret, purtător de cuvânt al guvernului, ministru al Bugetului, ministru al Educației Naționale apoi prim-ministru), scrie Blick
Gustul pentru dezbatere
Primul este caracterul lui. Homosexual declarat, acest originar din suburbiile pariziene unde este si deputat, este, atât un om al rețelelor sociale cât și de teren. Nu i-a neglijat niciodată pe aleșii locali și și-a păstrat din anii petrecuți în Partidul Socialist (din 2010 până în 2016) un gust pentru dezbateri și probleme sociale.
În mod surprinzător pentru acest fiu al unei familii burgheze, el nu este perceput ca un „ministru al bogaților”, în timp ce această critică este adesea adresată lui Emmanuel Macron, așteptat la Davos pe 17 ianuarie pentru a lăuda atractivitatea economică a Franței pentru multinaționale.
Abilitatea de a munci
Al doilea atu: capacitatea sa de muncă. Gabriel Attal este un „muncitor” care, foarte devreme, a aflat cum funcționează birourile ministeriale, aceste birouri unde totul se decide în Franța. A lucrat alături de ministrul socialist al Sănătății Marisol Touraine. El era apropiat din punct de vedere politic de Dominique Strauss-Kahn, fostul șef al FMI discreditat de scandalul sexual din 2011, în timp ce se uita la alegerile prezidențiale.
Lui Attal îi place să facă compromisuri. A reușit, la Educația Națională, să adune în spatele său sindicatele didactice. El este apreciat și de dreapta centristă. Util, în fața unei Adunări Naționale în care tabăra Macronistă nu are majoritate absolută.
Pavăză în fata partidului lui Marine Le Pen
Al treilea atu: este un luptător, ideal pentru a rezista extremei drepte în lupta politică care va domina 2024: alegerile europene din 9 iunie, pentru care sondajele dau câstigator partidul Rassemblement National (RN) al lui Marine Le Pen și Jordan Bardella. Acesta are zece puncte în avantaj, ceea ce ar fi o înfrângere pentru Emmanuel Macron, campion al suveranității Uniunii Europene.
Între Gabriel Attal, 34 de ani, prim-ministru, și Jordan Bardella, 28 de ani, președinte al Rassemblement National, bătălia este într-adevăr în derulare. Acești doi aspiranți au devenit anul trecut „capetele de gondolă” invidiate ale taberelor lor politice respective. Doi comunicatori talentați, fiecare în propriul registru, dar cu o marcă identică: autoritatea.
Jordan Bardella, vântul în pupa
Gabriel Attal va avea într-adevăr o sarcină prioritară: să împiedice ca 2024 să fie anul în care totul va reuși pentru Jordan Bardella. Şeful listei europene pentru RN, el este acum una dintre figurile politice favorite ale francezilor.
El poate decola cu acest vot pe 9 iunie, cu mai puțin de o lună înainte de începerea Jocurilor Olimpice de vară din 2024 care vor avea loc în cetatea sa: Seine-Saint-Denis unde a copilărit, cel mai sărac departament al Franței. Se va face apoi dovada că mișcarea de extremă dreaptă a reușit să treacă ștafeta de la o generație la alta. Fondat în 1971 de patriarhul Jean-Marie Le Pen, ieșit din catacombele colonialismului și antisemitismului, RN va rima mai mult ca niciodată cu viitorul.
Vioara întâi sau dirijor?
Pentru a realiza acest lucru, Gabriel Attal poate conta pe popularitatea sa. Pentru sondaje, noul prim-ministru „face impresie” opiniei publice prin pozițiile sale cu privire la interzicerea abaya (veșmântul islamic purtat de femei), excluderea elevilor care se opun secularismului sau întoarcerea uniformei în anumite scoli. Dar, atenție, în funcția de prim-ministru aceasta "vioara întâi" se va regăsi dirijor. Supravegherea Elysée-ului nu va mai fi o trambulină pentru el, ci un risc de a se stinge.
Attal-Bardella: între acești doi tineri care nu au cunoscut niciodată alt orizont profesional decât cel politic, a început deja duelul electoral și democratic.
Destinație, dincolo de europenele din 2024? Evident, alegerile prezidențiale din 2027, speranțele și mirajele lui. Știind că pentru amândoi, beția vitezei, ca și cea a tinereții, se poate termina întotdeauna cu mahmureală.