Franța: explozie de botezuri creștine în rândul tinerilor, +45% în 2025

19 Apr 2025
Franța: explozie de botezuri creștine în rândul tinerilor, +45% în 2025

În inima unei Franțe adesea descrise ca secularizată, un fenomen neașteptat prinde viață cu forța unei revelații: mii de tineri aleg, cu convingere și emoție, să primească botezul creștin. Într-o lume marcată de incertitudini, crize și pierderea reperelor, generația 15-25 redescoperă sensul apartenenței, al credinței și al spiritualității. La fiecare veghere pascală, bisericile catolice se umplu de chipuri tinere și hotărâte, venite nu din obligație, ci dintr-o dorință profundă de regăsire. Nu este vorba despre o modă trecătoare, ci despre o renaștere tăcută, dar puternică: o generație care spune, fără teamă, că are nevoie de Dumnezeu, scrie BFMTV

Explozie de botezuri în Franța: tot mai mulți tineri aleg să devină creștini

Într-o vreme în care secularizarea pare să domine spațiul european, Biserica Catolică din Franța trăiește un fenomen neașteptat și profund emoționant: un număr tot mai mare de tineri și adulți aleg să fie botezați și să îmbrățișeze credința creștină. În 2025, numărul adulților botezați în noaptea de Paște a crescut cu 45% față de anul trecut, iar în rândul adolescenților s-a înregistrat o creștere de 33%. Iar cei mai mulți dintre noii credincioși sunt tineri sub 25 de ani.

Potrivit unei anchete realizate de Conferința Episcopilor din Franța (CEF), 10.384 de adulți au primit botezul în acest an la slujba de Înviere, în timp ce peste 7.400 de adolescenți au fost botezați în perioada pascală. În mod impresionant, în 13 dieceze – atât rurale, cât și urbane – numărul adulților botezați s-a dublat.

Jumătate dintre cei care urmează să fie botezați provin din familii cu tradiție creștină, dar „în ultimii ani se observă o creștere semnificativă a celor care nu au fost crescuți în vreo tradiție religioasă”.

Un semn al reînvierii spirituale în rândul tinerei generații

Pentru prima dată, tinerii între 18 și 25 de ani îi depășesc numeric pe cei din grupa 26-40 de ani printre noii botezați. Iar dacă o parte dintre aceștia provin din familii creștine, CEF observă că tot mai mulți tineri vin din medii fără nicio tradiție religioasă. Majoritatea provin din clasele sociale modeste – muncitori, tehnicieni sau angajați – și spun că aleg botezul din dorința de a găsi speranță, repere morale și sentimentul de apartenență la o comunitate.

„Oamenii caută sens, caută să aparțină unei comunități și să se ancoreze în ceva stabil într-o lume haotică”, a declarat Catherine Chevalier, responsabilă cu viața creștină în cadrul CEF.

Adolescenții și rețelele sociale: o nouă evanghelizare

Catherine Lemoine, coordonatoare pentru adolescenți în cadrul CEF, explică că această generație de 15-25 de ani „este într-o mișcare reală. Tinerii sunt mult mai confortabili în a-și exprima credința. Rețelele sociale joacă și ele un rol, pentru că le oferă un spațiu de exprimare și de afirmare spirituală.”

TikTok și YouTube au devenit spații neobișnuite, dar foarte influente de evanghelizare. Mărturiile influencerilor catolici tineri – autentice, senine și deschise – atrag sute de mii de urmăritori care încep să-și pună întrebări existențiale. Uneori, e suficient un video pentru a schimba o viață.

Patru povești de credință: o generație în căutare de răspunsuri

„Aveam nevoie să o fac”

În ajunul Paștelui, câteva sute de mii de adulți se pregătesc să primească botezul sâmbătă seara, în cadrul tradiționalei slujbe pascale.

Julie Gauthier, o tânără de 22 de ani din Bastia, Corsica, lucrează în marketing și are o comunitate de 600.000 de urmăritori pe TikTok. Părinții ei – creștini nepracticanți – au ales să nu o boteze la naștere, pentru ca ea să poată decide când va fi pregătită. Dar credința a „regăsit-o firesc” pe la 17-18 ani, într-o perioadă dificilă din punct de vedere social. A decis să se boteze după o perioadă dificilă în adolescență. „Într-o zi eram la capătul puterilor. Am vrut să merg la biserică, dar era închisă. M-am așezat pe treptele din față, am început să plâng și să mă rog”, povestește tânăra. „M-am simțit imediat înțeleasă. Viața a devenit mai ușoară.” De atunci, merge singură la slujbă în fiecare duminică. Pentru ea, botezul este „pasul firesc următor" spune ea. Acum merge singură la liturghie în fiecare duminică. 

„Mi-a schimbat viața”

Ambre Deloy, 18 ani, din Saint-Malo, a descoperit credința tot prin TikTok. Vine dintr-o familie atee și nu a fost crescută cu religie. A fost atrasă de mesajele pozitive și profunde ale unor tineri ca ea. „Cred că am devenit o persoană mai bună. Mă simt mai liniștită și mai împăcată cu mine însămi”, mărturisește ea. A fost ținta câtorva glume, dar „nimic nu mă atinge”, spune ea. Se va boteza sâmbătă seara împreună cu alte patru tinere, în parohia ei de lângă Saint-Malo. „E o alegere personală, pe care doar eu o pot înțelege. De când am început acest drum, simt că m-am schimbat în bine. Mă ajută să privesc lucrurile altfel, mă liniștește.”

„Toți mi-au urmat parcursul”

Laury Sanchez, 24 de ani, din Marsilia, a început să se roage după moartea bunicului. Inițial a explorat iudaismul, dar a regăsit în textele biblice o lumină care i-a dat sens vieții. „Am simțit iubirea lui Iisus. Și am știut că asta e calea mea”, spune ea.

Deși inițial se temea să vorbească despre asta, a fost susținută de cei apropiați. După doi ani de pregătire, spune că a găsit „o pace interioară” și că se simte „ca renăscută”: „M-am liniștit mult, eu care eram mereu impulsivă. E ca și cum aș lua totul de la capăt. Simt că păcatele mele s-au șters.”

Întoarcerea la botezul prin imersiune

Océane Giordanella, o tânără de 18 ani, a ales să fie botezată prin imersiune – un ritual rar în Franța, dar cu semnificații profunde, care reface gestul botezului lui Iisus în Iordan. Crescută într-o familie mixtă – tată evreu, mamă catolică –, și-a găsit singură drumul în credință. „M-a ajutat să trec peste greutăți și mi-a adus pace”, spune ea.

Ea explică faptul că acest tip de botez „nu mai este foarte răspândit în Franța”, dar că „unele biserici încearcă să reînvie tradițiile de odinioară”. Imersiunea amintește de botezul lui Iisus în Iordan, așa cum se făcea la începuturile creștinismului.

„Va fi un moment frumos, plin de emoții. De mult simțeam nevoia să fac asta. O parte din mine regretă că nu am fost botezată copil, așa cum recomandă Biserica”, spune tânăra, „dar, pe de altă parte, azi fac acest pas cu toată conștiința și știu că nu-l voi uita niciodată... Mai ales că mi-am ales singură nașii!”

Un nou început

Pentru acești tineri, botezul nu este doar un gest religios, ci un nou început. Mulți vorbesc despre liniștea redescoperită, despre pacea interioară și despre sentimentul că „în sfârșit sunt acasă”. Și chiar dacă unii dintre ei au întâmpinat neînțelegeri sau ironii din partea apropiaților, sunt hotărâți să-și urmeze calea.

„Este un gest pe care îl fac în deplină conștiință. O decizie pe care o voi purta cu mine toată viața”, spune Océane, emoționată înainte de marele moment.

Într-o lume în care credința pare adesea marginalizată, aceste mărturii din Franța arată că sufletul uman rămâne însetat de sens, de speranță și de iubirea care nu se stinge. Iar Biserica, chiar și în vremuri de criză, poate deveni din nou un loc viu, cald și plin de lumină – mai ales când tinerii aleg, liber, să intre pe ușa ei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră