Generalul retras al armatei americane David Petraeus a prezis că Washingtonul va oferi un răspuns devastator la orice atac nuclear rusesc în Ucraina, distrugând toate forțele și bazele militare ale Moscovei din regiune, scrie Le Monde
Generalul american în retragere David Petraeus – urmărit penal și condamnat pentru că a divulgat documente secrete biografului și amantei sale – face din nou titlurile ziarelor. La emisiunea „This Week” de la ABC, fostul șef CIA a spus că Vladimir Putin se află într-un impas: „Realitatea câmpului de luptă cu care se confruntă este ireversibilă. Nicio mobilizare dezordonată – doar așa se poate descrie – nicio anexare, nicio amenințare nucleară, chiar voalată, nu îl poate scoate din această situație. »
Fostul general a prezis că Statele Unite, împreună cu aliații NATO, „vor elimina toate forțele convenționale ruse [pe care le vor putea] vedea și identifica pe câmpul de luptă din Ucraina și, de asemenea, în Crimeea, precum și toate navele în Marea Neagră” dacă președintele rus Vladimir Putin a decis să folosească arme nucleare în războiul său împotriva Ucrainei.
Petraeus și-a amintit de remarcile recente ale consilierului pentru securitate națională, Jake Sullivan, potrivit cărora oficialii americani au avertizat Moscova cu privire la „consecințe catastrofale” dacă Kremlinul va desfășura arme nucleare.
Radiațiile provenite de la un atac nuclear în Ucraina ar ajunge probabil în țările vecine NATO, făcându-l un atac asupra alianței.
Petraeus a mai spus că Putin încearcă să hărțuiască națiunile europene să renunțe la sprijinul lor pentru Ucraina. „Nu cred că va suferi mai mult decât Europa. Europa va avea o iarnă grea... dar vor trece peste ea și nu cred că vor discuta în chestiunea sprijinirii Ucrainei.
“You have to take the threat seriously,” former CIA director David Petraeus tells @JonKarl as Russian Pres. Putin escalates war in Ukraine with fresh nuclear threats. https://t.co/42Hrmso8HU pic.twitter.com/alhbBqHBjR
— This Week (@ThisWeekABC) October 2, 2022
Petraeus a comandat forțele americane în Afganistan între 2010 și 2011, când au existat cel mai mare număr de morți din SUA în războiul de 20 de ani și o creștere victimelor civile. Generalul l-a ajutat să-l convingă pe președintele de atunci, Barack Obama, să trimită încă 30.000 de soldați americani în țară, dar planul său de contra - insurectie, care se baza pe „securizarea și deservirea” populației locale, a eșuat. A devenit apoi director al CIA în 2011, pentru a renunța în anul următor după ce a avut o relație extraconjugală cu femeia care i-a scris biografia, scrie News24