Fostul rege al Greciei, Constantin al II-lea, a decedat

11 Ian 2023
Fostul rege al Greciei, Constantin al II-lea, a decedat

Fostul rege al Greciei, Constantin al II-lea, a cărui domnie de nouă ani a coincis cu una dintre cele mai tulburi perioade din istoria politică a țării, a murit într-un spital privat din Atena, au anunțat doctorii săi marți seara. Avea 82 de ani. Constantin, un văr al monarhului britanic, regele Carol al III-lea, a murit „din cauza unui accident vascular cerebral”. El a fost internat săptămâna trecută la un spital din Atena cu probleme respiratorii, a informat presa elenă, conform The Guardian.

Când a urcat pe tron ​​ca Constantin al II-lea, la vârsta de 23 de ani, în 1964, tânărul monarh, care a obținut deja glorie ca medaliat olimpic de aur la navigație, a fost extrem de popular. Până în anul următor, el a risipit o mare parte din acest sprijin prin implicarea sa activă în mașinațiunile care au doborât guvernul al Uniunii de Centru ales popular al prim-ministrului George Papandreou.

Episodul, cunoscut încă pe scară largă în Grecia ca „apostazie”, sau dezertarea din partidul de guvernământ al mai multor parlamentari, a destabilizat ordinea constituțională și a condus în 1967 la o lovitură de stat militară. Constantin s-a ciocnit în cele din urmă cu conducătorii militari și a fost forțat în exil. Dictatura a abolit monarhia în 1973 și când democrația a fost restabilită în anul următor, aproape 70% dintre greci au votat pentru abolirea monarhiei printr-un referendum, punând capăt unei dinastii începute de străbunicul lui Constantin, născut în Danemarca, George I, în 1863.

În 2008, un sondaj de opinie a constatat că mai puțin de 12% dintre greci erau în favoarea revenirii la o monarhie constituțională. Peste 43% l-au acuzat pe Constantin pentru venirea juntei.

Constantin s-a născut la 2 iunie 1940 la Atena avându-i ca părinți pe Prințesa Frederica de Hanovra și pe prințul Paul, fratele mai mic al regelui George al II-lea și moștenitor prezumtiv la tron. Sora lui mai mare, Sophia, este soția fostului rege Juan Carlos I al Spaniei. El a fost, de asemenea, nepotul prințului Philip, născut în Grecia, regretatul duce de Edinburgh și soțul regretatei regine Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Familia, care domnise în Grecia din 1863 – în afară de un interludiu republican de 12 ani între 1922 și 1935 – era descendentă din Prințul Christian, mai târziu Christian al IX-lea al Danemarcei, al Casei Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg filiale a familie conducătoare daneză. Când dictatura s-a prăbușit în iulie 1974, Constantin era nerăbdător să se întoarcă în Grecia, dar a fost sfătuit împotriva atitudini de veteranul politician Constantine Karamanlis, care s-a întors din exil pentru a conduce un guvern civil.

Până în ultimele sale zile, Constantin, deși a acceptat că Grecia este acum o republică, a continuat să se autodenumească rege al Greciei și copiii săi drept prinți și prințese, deși Grecia nu mai recunoaște titlurile nobiliare. Majoritatea anilor petrecuți în exil a trăit în Hampstead Garden Suburb din nordul Londrei și se spunea că este deosebit de aproape de vărul său al doilea, Charles, acum regele Carol al III-lea. Lui Constantin i-au trebuit 14 ani să se întoarcă în țara sa, pe scurt, pentru a-și înmormânta mama, regina Frederica, în 1981, dar în cele din urmă s-a mutat definitiv înapoi.

Au existat dispute continue: în 1994, guvernul socialist de atunci i-a deposedat de naționalitate și a expropriat ceea ce a rămas din proprietatea familiei regale. Constantin a dat în judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și a primit 12 milioane de euro (11 milioane de lire sterline) în 2002, o fracțiune din cei 500 de milioane de euro pe care îi căutase. Constantin a călătorit cu un pașaport danez, ca prinț danez. Îi supraviețuiește soția sa, fosta prințesă Anne-Marie a Danemarcei, sora cea mai mică a reginei Margrethe a II-a; cinci copii, Alexia, Pavlos, Nikolaos, Theodora și Philippos; și nouă nepoți.

Casa Regală a României are legături de sânge cu familia regală din Grecia, având în vedere că Regina Elena, mama lui Mihai, s-a născut principesă a Elenilor și de Danemarca la data de 3 mai 1896. Aceasta a fost fiica Regelui Constantin I al Greciei și a Reginei Sofia a Prusiei. De fapt, legătura puternică între familiile regale din România și Grecia a fost vizibilă din nou în vara anului 1948, atunci când Mihai s-a căsătorit cu Ana de Bourbon-Parma la Atena. Regele era în exil la acea vreme, după ce a fost forțat să abdice de la tronul României la sfârșitul anului 1947.

Alte stiri din Externe

Ultima oră