După mai multe internari în spital, fostul șef al statului american vrea să „petreacă timpul care i-a mai rămas” alături de familie, a spus fundația sa, scrie Le Figaro.
Fostul președinte al Statelor Unite Jimmy Carter, în vârstă de 98 de ani, se află în "îngrijire" la domiciliu, unde dorește să „petreacă timpul care i-a mai rămas” după o serie de spitalizări, a declarat sâmbătă fundația sa. Este cel mai bătrân președinte american în viață. Fostul lider democrat, care a ocupat Casa Albă din 1977 până în 1981, a ales să rămână acasă, înconjurat de cei dragi, „mai degrabă decât o intervenție medicală ulterioară”, a spus Centrul Carter într-un comunicat.
Familia Carter dorește să-și păstreze intimitatea. Într-un tweet de sâmbătă, nepotul lui, Jason Carter, a spus că și-a văzut „amândoi bunicii ieri”. „Sunt în pace și, ca întotdeauna, casa lor este plină de dragoste”, a spus el.
I saw both of my grandparents yesterday. They are at peace and—as always—their home is full of love. Thank you all for your kind words https://t.co/9rhG61sZEV
— Jason Carter (@SenatorCarter) February 18, 2023
Acordurile Camp David
Mulți aleși s-au grăbit să salute cariera președintelui, ales la Casa Albă în 1976, într-o America încă marcată de scandalul Watergate care l-a împins pe președintele Nixon să demisioneze. „Sunteți o binecuvântare pentru țara noastră”, a aplaudat senatorul democrat Tina Smith. Jimmy Carter a avut doar un mandat ca președinte.
Artizan al acordurilor de la Camp David care au dus, în martie 1979, la semnarea tratatului de pace israelo-egiptean, el fusese puternic criticat în țara sa în timpul luării de ostatici americani în Iran în 1979-80. După ce a părăsit Casa Albă, Jimmy Carter a fondat Centrul Carter în 1982 pentru a promova dezvoltarea, sănătatea și soluționarea conflictelor în întreaga lume. Călător neobosit, a fost peste tot: în Mexic, Peru, Nicaragua sau chiar Timorul de Est.
În 2002, a primit Premiul Nobel pentru Pace, în special pentru „deceniile sale de eforturi neobosite de a găsi soluții pașnice la conflictele internaționale”. Fostul chiriaș al Casei Albe, care vorbește adesea despre credința sa creștină, suferise deja de o serie de probleme de sănătate care l-au forțat să fie internat de mai multe ori în 2019. În același an, a devenit primul președinte american din istorie care a ajuns la vârsta de 95 de ani.
Vizita lui Biden
Jimmy Carter nu a fost prezent la ceremonia de inaugurare a lui Joe Biden din ianuarie 2021 la care au participat în mod tradițional foști președinți ai SUA. În 1976, Joe Biden, pe atunci tânăr senator din Delaware, a fost unul dintre primii oficiali aleși care l-au susținut pe Jimmy Carter în cursa sa pentru președinție.
În aprilie 2021, Jimmy Carter l-a primit pe Joe Biden în micul său oraș natal Plains, Georgia, unde locuiește de când a părăsit Washingtonul. Fostul șef al statului nu s-a prezentat cu această ocazie în fața jurnaliștilor, dar soția sa Rosalynn, care a folosit un premergător, a fost văzută alături de cuplul Biden.
Două luni mai târziu, cuplul Carter a sărbătorit 75 de ani de căsătorie. Fostul președinte și soția sa se cunoscuseră în 1945 prin sora mai mică a democratului, care atunci era studentă la Academia Navală din Annapolis.