Fostul Papă Benedict al XVI-lea a cerut în ultima sa scrisoare ”cererea sinceră pentru iertare”

02 Ian 2023
Fostul Papă Benedict al XVI-lea a cerut în ultima sa scrisoare ”cererea sinceră pentru iertare”

Fostul Papă Benedict al XVI-lea, care a murit sâmbătă într-o mănăstire din Vatican, la vârsta de 95 de ani, a cerut iertare pentru cei pe care i-a „rătăcit” în testamentul spiritual publicat după moartea sa.

Benedict, care a fost primul pontif din aproape 600 de ani care a demisionat, mai degrabă decât să dețină o funcție pe viață, a murit sâmbătă, potrivit unui comunicat al Vaticanului. A fost ales papă în aprilie 2005, după moartea lui Ioan Paul al II-lea.

În testamentului, care a constat într-o scrisoare care conținea ultimele cuvinte ale papei, Benedict a vorbit despre „multele motive” pentru care a avut pentru a fi recunoscător pentru viața sa, anunţă CNN.

În scrisoarea din 29 august 2006, fostul papă i-a mulțumit lui Dumnezeu că l-a îndrumat „bine” de-a lungul vieții. El și-a exprimat, de asemenea, recunoștința părinților săi, despre care a spus că i-au dat „viață într-o perioadă dificilă”.

El a continuat să-i mulțumească surorii sale pentru ajutorul „dezinteresat” și fratelui său pentru „claritatea judecății” pe care i-a împărtășit-o.

Benedict era cunoscut a fi mai conservator decât succesorul său, Papa Francisc, care a făcut mișcări pentru a atenua poziția Vaticanului cu privire la avort și homosexualitate, precum și a făcut mai mult pentru a face față crizei abuzurilor sexuale care a cuprins biserica în ultimii ani și a întunecat situația lui Benedict. moştenire.

În aprilie 2019, Benedict a discutat despre criza abuzului sexual într-o scrisoare publică, susținând că aceasta a fost cauzată parțial de revoluția sexuală din anii 1960 și de liberalizarea învățăturilor morale ale bisericii.

În ianuarie 2020, Benedict a fost forțat să se distanțeze de o carte considerată pe scară largă care îl blama pe scarălargă pe Francisc, deoarece acesta se gândea dacă să permită bărbaților căsătoriți să devină preoți în anumite cazuri. Cartea, „Din adâncurile inimii noastre”, a argumentat în favoarea tradiției veche de secole a celibatului preoțesc în cadrul Bisericii Catolice. Benedict a fost inițial listat ca coautor, dar mai târziu a clarificat că a contribuit cu o singură secțiune a textului.

Un an mai târziu, Benedict a fost criticat pentru perioada în care a fost arhiepiscop de München și Freising, între 1977 și 1982, în urma publicării unui raport comandat de biserică despre abuzurile comise de clerul catolic de acolo.

În scrisoarea din 2006, fostul papă a cerut „sincer” „iertare” pentru cei pe care i-a „rătăcit în orice fel”, în scrisoarea sa.

În cuvintele de încheiere, fostul pontif a cerut „cu umilință”, în ciuda tuturor „păcatelor și neajunsurilor” sale, să fie primit de Dumnezeu în ceruri.

Într-o scrisoare separată publicată de Vatican în februarie 2022, Benedict a adresat scuze generale supraviețuitorilor abuzului, scriind: „Încă o dată nu pot decât să le exprim tuturor victimelor abuzului sexual rușinea mea profundă, durerea profundă și cererea mea sinceră pentru iertare”, dar nu a recunoscut nicio faptă personală sau specifică.

Nu există nicio sugestie că cererea sa de iertare din scrisoarea sa finală se referă la gestionarea de către Biserica Catolică a acuzațiilor de abuz sexual împotriva preoților.

Alte stiri din Externe

Ultima oră