Fostul guvernator al băncii centrale a Ucrainei acuzat de spălare de bani

27 Aug 2023
Fostul guvernator al băncii centrale a Ucrainei acuzat de spălare de bani

Fostul președinte al Ukrgasbank și fost guvernator al băncii centrale a Ucrainei, Kyrylo Șevchenko, ar fi fost acuzat că ar fi creat o organizație criminală care vizează spălarea banilor a scris agenția Ukrinform, citând oficiul național anticorupție al ucrainei (NABU). 

NABU și Procuratura Ucraineană Anticorupție (SAPO), pe lângă Șevcenko, i-ar fi acuzat pe fostul său adjunct, Denys Chernyshov, și pe fostul director al departamentului pentru clienții corporativi VIP al BNU, Oleksii Liutyi, de aceleași infracțiuni.

Potrivit anchetei, conducerea Ukrgasbank, având informații despre contractele de plasament încheiate cu clienți mari, a falsificat o serie de documente conform cărora 52 de persoane fizice și juridice ar fi contribuit la atragerea clienților către instituția bancară. Pentru o astfel de asistență, aceștia au primit o taxă de agenție de peste 206 milioane de grivne în 2014-2019 (5 milioane de euro).

Conturile la care a fost plătită remunerația au fost deschise numai la Ukrgasbank. Acest lucru le-a oferit membrilor organizației criminale posibilitatea de a accesa, controla și dispune de aceste fonduri, a subliniat NABU.

Alte stiri din Externe

Ultima oră