Fondurile de rezervă ale Rusiei pentru război depășesc 150 de miliarde de dolari, spun serviciile secrete ucrainene

05 Aug 2023
Fondurile de rezervă ale Rusiei pentru război depășesc 150 de miliarde de dolari, spun serviciile secrete ucrainene

Kremlinul acoperă scăderea veniturilor bugetare din fondurile de rezervă, care au fost umplute în mod activ cu valută străină și aur înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei, scrie Ukrinform. 

Volumul fondurilor este estimat la peste 150 de miliarde de dolari, a declarat Andriy Yusov, un reprezentant al serviciilor secrete militare a Ucrainei, într-un comentariu pentru Ukrinform.

"De fapt, din aceste rezerve Rusia își finanțează războiul. Ea întreține armata, fabrică și cumpără arme", a spus Yusov.

Informațiile militare ucrainene consideră că resursele Rusiei nu sunt nelimitate. Războiul este foarte scump. Deci, procesul de criză sistemică din Rusia este ireversibil. Este doar o chestiune de timp.

Pe lângă rezerve, Rusia generează venituri prin exporturile de petrol. La începutul anului, exporturile rusești se ridicau la 8,3 milioane de barili de petrol pe zi, cel mai ridicat nivel din aprilie 2020, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA). China a fost cel mai mare cumpărător (43% din exporturile rusești de țiței), urmată de India (36%), UE (8%) și Turcia (3%).

Cu toate acestea, după ce plafonul de preț pentru achizițiile de petrol rusești a fost stabilit în decembrie anul trecut, veniturile din industria petrolului și gazelor, potrivit Ministerului rus de Finanțe, au scăzut cu 52% în primele patru luni ale anului 2023 față de ianuarie-aprilie 2022. .

După cum s-a raportat, livrările de țiței rusești au început să dea semne de scădere la patru luni după ce țara a anunțat o reducere a producției.

Alte stiri din Externe

Ultima oră