Fondatorul grupului de mercenari ruși Wagner recunoaşte „ingerinţe în alegerile din SUA”

09 Noi 2022 | scris de A.V.
Fondatorul grupului de mercenari ruși Wagner recunoaşte „ingerinţe în alegerile din SUA”

Pe ”Bucătarul lui Putin” l-a luat gura pe dinainte. Fondatorul grupului de mercenari Wagner, omul de afaceri rus Evgheni Prigojin, care este numit adesea „Bucătarul lui Putin” pentru că firma sa de catering are contracte cu Kremlinul, a fost acuzat oficial că sponsorizează „ferme de troli” din Rusia care încearcă să influenţeze politica americană.

Luni, el a recunoscut ingerinţe în alegerile din SUA şi a afirmat că acest lucru va continua. Este prima astfel de declaraţie din partea unei persoane despre care Washingtonul susţine că este implicată în eforturi de a influenţa politica americană, relatează  Reuters.

„Ne-am amestecat (în alegerile americane), ne amestecăm şi vom continua să ne amestecăm. Cu grijă, cu acurateţe, chirurgical, în propriul nostru mod, cum ştim să o facem„, a scris Prigojin, în comentarii postate pe VKontakte, echivalentul Facebook din Rusia.

Aceste afirmaţii au fost postate în preziua alegerilor americane de la jumătatea mandatului, drept răspuns la o solicitare din partea unui site de ştiri rusesc.

În luna iulie, Departamentul de Stat al SUA a oferit o recompensă de până la 10 milioane de dolari pentru informaţii în legătură cu „angajamentul său în ingerinţe în alegerile din SUA”. El este vizat de sancţiuni americane, britanice şi ale Uniunii Europene.

Prigojin a fost o prezenţă publică discretă până de curând, dar a devenit mai vocal în timpul războiului din Ucraina, inclusiv criticând rezultatele generalilor ruşi.

În septembrie, el a recunoscut că a fondat grupul de mercenari Wagner, apropiat de Kremlin, care este activ în Siria, Africa şi Ucraina.

Zilele trecute, grupul a deschis un centru tehnologic în domeniul apărării la Sankt Petersburg, un nou pas al lui Prigojin pentru a-şi evidenţia calificările militare.

Alte stiri din Externe

Ultima oră