Economia Rusiei ar trebui să fie mai puțin penalizată de sancțiuni internaționale în acest an decât se aștepta, a declarat marți Fondul Monetar Internațional (FMI), scrie Le Monde.
Potrivit organizatiei, creșterea produsului intern brut (PIB) al Rusiei este de așteptat să se contracte cu 6% în 2022, mult mai puțin decât scăderea de 8,5% pe care o aștepta în prognoza sa anterioară, publicată în aprilie. „Exporturile de țiței și produse non-energetice sunt acum mai bune decât se aștepta, detaliază instituția în raportul său. Mai mult decât atât, cererea internă dă dovadă de o oarecare rezistență datorită limitării efectului sancțiunilor asupra sectorului financiar intern și unei slăbiri mai mici decât cele așteptate a pieței muncii. »
Țările occidentale au luat, de la începutul invaziei ruse a Ucrainei din 24 februarie, o salvă de sancțiuni împotriva Rusiei menite să o sugrume financiar și economic. Efectele acestora ar trebui, pe de altă parte, să fie resimțite mai mult decât se aștepta în 2023, an pentru care FMI anticipează o recesiune a economiei ruse de 3,5%, adică cu 1,2 puncte mai puțin decât previziunile sale anterioare.
Pe de altă parte, „efectele războiului asupra principalelor economii europene au fost mai negative decât se aștepta”, precizează FMI. Previziunile de creștere economică pentru 2022 au fost într-adevăr reduse pentru Germania (–0,9 puncte la 1,2%), Franța (–0,6 puncte la 2,3%) și chiar Spania (–0,8 puncte la 4%).
Aceste consecințe mai puternice se datorează „creșterii prețurilor la energie, precum și scăderii încrederii consumatorilor și încetinirii activității de producție ca urmare a perturbărilor continue ale lanțului de aprovizionare și a costurilor în creștere ale materiilor prime”, detaliază FMI. Și o oprire completă a exporturilor de gaze rusești ar reduce „semnificativ” creșterea în zona euro în 2022 și 2023. Acest lucru ar forța, de fapt, țările europene să implementeze raționalizarea energetică, afectând sectoarele industriale majore.