FMI cere Franței să reducă cheltuielile publice și avertizează împotriva creșterii impozitelor deja printre cele mai mari din UE

22 Mai 2025
FMI cere Franței să reducă cheltuielile publice și avertizează împotriva creșterii impozitelor deja printre cele mai mari din UE

Fondul Monetar Internațional a transmis joi, 22 mai, un avertisment guvernului francez: pentru a redresa finanțele publice, sunt necesare „decizii dificile” și măsuri ferme de reducere a cheltuielilor. Într-un raport detaliat, FMI subliniază că povara fiscală din Franța este deja una dintre cele mai ridicate din Europa și avertizează că o creștere suplimentară a impozitelor ar putea afecta încrederea investitorilor, consumul populației și potențialul de creștere economică. Instituția recomandă în schimb o raționalizare eficientă a cheltuielilor publice la toate nivelurile administrației, scrie BFMTV

Instituția monetară pledează pentru eforturi „semnificative” în reducerea cheltuielilor publice și avertizează asupra riscurilor generate de majorările excesive ale impozitelor.

„Decizii dificile” sunt necesare în Franța pentru a redresa finanțele publice, a avertizat joi, 22 mai, Fondul Monetar Internațional (FMI), atrăgând atenția asupra riscului unor majorări excesive de taxe în detrimentul reducerii cheltuielilor publice.

„Implementarea acestei consolidări bugetare substanțiale va necesita măsuri decisive și decizii dificile pentru a asigura echitatea și justiția”, scrie instituția de la Washington într-un raport privind finanțele publice ale Franței, cunoscut sub denumirea de „Articolul IV”. Potrivit FMI, „eforturi bugetare suplimentare semnificative vor fi cruciale”, pe lângă cele deja adoptate de guvernul francez.

„Reducerea  cheltuielilor publice”

Fără măsuri noi „semnificative”, deficitul public ar rămâne în jur de 6% din PIB, iar datoria publică ar continua să crească până în 2030, în timp ce guvernul promite contrariul – revenirea sub pragul european de 3% până în 2029. Pentru a atinge acest obiectiv, FMI avertizează asupra utilizării excesive a pârghiei fiscale, subliniind „nivelul ridicat de impozitare din Franța”, „unul dintre cele mai ridicate din Europa”.

„O redresare continuă a finanțelor publice, de amploarea prevăzută în planul pe termen mediu al Franței, bazată exclusiv pe fiscalitate, ar afecta încrederea întreprinderilor, consumul gospodăriilor și potențialul de creștere”, avertizează FMI, care prognozează o creștere economică de doar 0,6% în acest an.

În schimb, Fondul recomandă „raționalizarea cheltuielilor publice și creșterea eficienței acestora, printr-o acțiune concertată la toate nivelurile administrației publice: stat, administrații de securitate socială, autorități locale”, într-o țară care „are cel mai ridicat raport cheltuieli publice/PIB din UE”.

FMI cere măsuri „bine definite și credibile”

Concret, FMI recomandă un ajustament structural „important” de 1,1% din PIB în 2026, urmat de aproximativ 0,9% din PIB anual, în medie, pe termen mediu – „o traiectorie de ajustare conformă cu cea prevăzută de autorități”. FMI consideră „adecvat” planul propus de Franța, dar cere un proiect „susținut de un set de măsuri bine definit și credibil”, atrăgând atenția că acesta „rămâne expus unor riscuri de implementare”.

Guvernul francez intenționează să identifice economii în valoare de 40 de miliarde de euro pentru a-și atinge obiectivele de reducere a deficitului public până în 2026 și urmează să-și prezinte propunerile până la 14 iulie. Acestea ar urma să combine reduceri de cheltuieli și creșteri de venituri, inclusiv prin eliminarea unor facilități fiscale, dar fără creșteri generalizate de taxe. Guvernul a anunțat, de asemenea, că dorește să fuzioneze sau să desființeze mai mulți operatori sau agenții de stat, în scopul realizării de economii.

„Efortul nostru actual de reducere a deficitului și perspectivele economice sunt credibile”, a declarat ministrul Economiei, Éric Lombard, într-un comunicat transmis AFP ca reacție la raport. Controlul finanțelor publice reprezintă „prioritatea noastră și busola în construcția bugetului pentru 2026”, a adăugat el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră