Guvernatorul Floridei, Ron De Santis, a semnat luni o lege care vizează restricționarea accesului minorilor sub 16 ani la rețelele de socializare , într-un moment în care efectul platformelor asupra tinerilor provoacă îngrijorare în Statele Unite, scrie Le Figaro.
Legea, care intră în vigoare în ianuarie anul viitor în acest stat din sud-estul Statelor Unite, prevede că cei sub 14 ani nu își vor putea deschide cont pe o rețea de socializare. Adolescenții cu vârsta între 14 și 15 ani vor avea nevoie de acordul părinților pentru a se înregistra pe aceste platforme.
„Încercăm să ajutăm părinții să navigheze pe teren foarte dificil”, a spus guvernatorul republican în timp ce semna textul. Președintele Camerei Reprezentanților din Florida și principalul instigator al proiectului, Paul Renner, a salutat adoptarea legii. „Știm (...) că sunt comise mai multe crime împotriva copiilor pe rețelele de socializare decât oriunde altundeva ”, a spus el. „Știm, de asemenea, că rețelele sociale au un efect devastator asupra sănătății mintale a copiilor noștri ”
Majoritatea platformelor stabilesc vârsta minimă pentru a deschide un cont la 13 ani, dar această regulă este ușor de ocolit. Unii critici ai legii spun că depinde de părinți, nu de autorități, să monitorizeze utilizarea de către copiii lor a rețelelor sociale. Alții se îngrijorează de o posibilă încălcare a Primului Amendament la Constituție care garantează libertatea de exprimare.
Dependență nocivă
Paul Renner a dat deoparte aceste argumente, spunând că platformele creează o dependență dăunătoare. „Consultația permanentă, „like-urile” și inimile care dau puțină dopamină (...) ne încurajează să rămânem online din ce în ce mai mult”.
Ron De Santis respinsese un alt proiect de lege care interzicea folosirea rețelelor de către cei sub 16 ani, considerând că textul nu ține cont suficient de dorințele părinților. Guvernatorul, un candidat nereușit la nominalizarea republicană la următoarele alegeri prezidențiale, a spus în repetate rânduri că părinții trebuie să aibă mai mult control asupra deciziilor referitoare la copiii lor, în special în materie de educație.
În Florida, ca și în alte state, parlamentarii au căutat să acorde părinților mai multă influență în domenii considerate controversate, cum ar fi cursuri pe subiecte legate de orientarea sexuală și identitatea de gen.