Finlanda: primul-ministru Sanna Marin a pierdut alegerile, partidul de centru-dreapta învingător

03 Apr 2023
Finlanda: primul-ministru Sanna Marin a pierdut alegerile, partidul de centru-dreapta învingător

Partidul Coaliția Națională a lui Petteri Orpo câștiga cele mai multe locuri, cu 48 de parlamentari, înaintea partidului anti-imigrație finlandez (46) și cel social-democrat SDP al primului ministru Sanna Marin (43), scrie Le Figaro

Partidul de centru-dreapta este câștigătorul alegerilor legislative de duminică din Finlanda, cu puțin înaintea partidului naționalist și apoi a social-democraților din Sanna Marin, care își pierde astfel postul de prim-ministru, potrivit unei estimări ale radioului și televiziunii Yle.

Potrivit proiecției postului public partidul Coaliția Națională a lui Petteri Orpo ar obține cele mai multe locuri, cu 48 de deputați, în fața partidului anti-imigrație al finlandezilor (46) și Social-Democrat SDP (43).

Liderul partidului Coaliția Națională de centru-dreapta, Petteri Orpo, a revendicat victoria. Este o mare victorie”, a spus fostul ministru în vârstă de 53 de ani, în uralele susținătorilor săi. Vom începe negocierile pentru un guvern în Finlanda”.

Sanna Marin, la rândul ei, a recunoscut înfrângerea. "Felicitări câștigătorilor alegerilor, felicitări Coaliției Naționale, felicitări partidului finlandezilor, democrația a vorbit”, a spus liderul în vârstă de 37 de ani, care își va pierde postul.

Candidatul partidului care sosește primul moștenește, în mod tradițional, postul de prim-ministru în Finlanda, cu condiția să aibă o majoritate în Parlament. Viitorul șef al guvernului, Petteri Orpo, a condus sondajele în timpul campaniei înainte de a-și vedea liderul dizolvând în sprintul final.

Diferențele de voturi ar fi și mai mici, conform estimărilor lui Yle: 20,9% pentru centru-dreapta, 20,3% pentru extrema dreaptă și 19,7% pentru social-democrați.

Cele trei partide progresează într-adevăr față de ultimele alegeri din 2019, cu un record promis naționaliștilor partidului finlandez.

"Este o proiecție, deci să o luăm ca atare, dar este un rezultat excelent ”, a comentat liderul său Riikka Purra.

Bătălie în trei

Petteri Orpo a condus cursa în sondaje în timpul campaniei. Cele trei partide avansează de la ultimele alegeri din 2019, într-o bătălie în trei căi care a eclipsat rezultatele celorlalte partide. Stabilită de mai bine de 20 de ani în viața politică finlandeză, extrema dreaptă și-a doborât recordul de 19,05% datând din 2011, în urma valului populist care a străbătut Europa în ultimii ani.

Nu avem un partid de extremă dreaptă în Finlanda”, a asigurat însă Petteri Orpo presei străine, în timp ce o alianță cu naționaliștii este considerată probabilă. Aceste alegeri legislative din țara de 5,5 milioane de locuitori coincid cu intrarea oficială a țării care se învecinează cu Rusia în NATO, așteptată în zilele următoare.

Populară în străinătate, Sanna Marin s-a impus ca „prim-ministru rock star”, dar este mai mai puțin populară în țara ei, unde a fost criticată în privința finanțelor publice și a inflației. Bărbații sunt suprareprezentați în electoratul de dreapta, în timp ce femeile votează mai mult la stânga și pentru Sanna Marin.

Cea mai tânără șefă de guvern din lume când a venit la putere la sfârșitul anului 2019, a fost salutată pentru buna gestionare a pandemiei de Covid-19 și pentru procesul de aderare la NATO, precum și pentru pozițiile sale față de Rusia vecină. „ Ne-a făcut mândri, înainte oamenii râdeau de noi, eram un partid de modă veche”, a spus Mo Shimer, un activist SDP în vârstă de 26 de ani.

Economia a fost principalul unghi de atac al opoziției, care denunță în special creșterea datoriei publice. Extrema dreaptă a militat împotriva delincvenței juvenile, legată, potrivit acesteia, de imigrație. „ Am simțit că trebuie să vin să votez pentru că timpul + starului rock +  Marin a trecut, ea nu a făcut nimic bun” , a declarat pentru AFP Antti Piispanen, un vânzător de 30 de ani, după ce și-a pus buletinul de vot în urnă.

Formarea unui guvern durează în mod tradițional câteva săptămâni sau chiar luni. Prin urmare, Sanna Marin ar trebui să preia interimatul săptămâna viitoare când Finlanda va adera oficial la NATO. Alegerile nu schimbă nimic din punctul de vedere al alianței militare: toate partidele majore, inclusiv finlandezii, sunt acum în favoarea aderării de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Alte stiri din Externe

Ultima oră