FinancialTimes: Ucraina va încerca să spargă fortificațiile din prima linie ale Rusiei

16 Apr 2023
FinancialTimes: Ucraina va încerca să spargă fortificațiile din prima linie ale Rusiei

Pe de o parte vor fi în jur de 35.000 de soldați ucraineni, întăriți de tancuri de luptă vestice. Ei se vor confrunta cu peste 140.000 de trupe inamice de-a lungul unei linii de front de 950 km. Separarea celor două forțe va fi o cursă cu obstacole mortale de mine, lucrări de terasament și ambuscade de oprire a tancurilor instalate de ruși, scrie FinancialTimes

Se apropie în curând ziua în care Ucraina va încerca să spargă fortificațiile din prima linie a Rusiei. La aproape 14 luni de când președintele Vladimir Putin și-a lansat invazia la scară largă, miza în această primă fază a contraofensivei de primăvară nu ar putea fi mai mare. Succesul sau eșecul vor modela câmpul de luptă și vor determina puterea mâinii Kievului în eventualele negocieri cu Moscova pentru rezolvarea conflictului.

„Pentru a fi puternică în orice discuții, Ucraina trebuie să fie puternică pe câmpul de luptă”, așa cum a spus președintele Ucrainei Volodymyr Zelenskyi la începutul acestui an. „Să dezocupăm maximul [de teritoriu] pe care îl putem elibera.”

Dar luptele promit să fie o lovitură grea, avertizează oficialii militari și analiștii. În primul rând, operațiunile de spargere a fortificațiilor sunt extrem de greu de efectuat, deoarece necesită ca toate unitățile militare – de la artilerie și tancuri, la colectarea de informații și ingineri – să lucreze sincron.

„Este nevoie de o orchestrație uriașă de arme combinate”, a spus Nick Gunnell, un fost ofițer în Royal Engineers din Marea Britanie, care are o vastă experiență în operațiunile de încălcare. „Toată lumea trebuie să joace un rol. Este un risc foarte mare.”

La dificultăți se adaugă și lipsa de superioritate aeriană a ucrainenilor. Ultima mare bătălie care a implicat tancuri occidentale a fost în 2003, când o coaliție condusă de SUA a luptat cu forțele irakiene echipate cu T-72 din epoca sovietică. Dar forțele aliate au fost sprijinite atunci de avioane de atac la sol și elicoptere Apache.

La sol, forțele ucrainene vor avea armament greu furnizat de vest, cum ar fi tancurile britanice Challenger și Leopard de fabricație germană, vehicule de luptă Bradley furnizate de SUA și obuziere Archer autopropulsate.

Dar, de asemenea, le va lipsi o acoperire aeriană decisivă pentru a opri atacurile rusești cu avioane de luptă care ar putea, așa cum a spus Gunnell, „strânge vehiculele de inginerie specializate ale Ucrainei” în timp ce încearcă să spargă fortificațiile rusești. Occidentul a rezistat până acum solicitărilor de a furniza Kievului avioane de luptă avansate, cum ar fi F-16 americane.

„Abordarea clasică într-o ofensivă terestră este să apari în spatele inamicului, într-o zonă sau mai multe și să dai o lovitură concentrată împotriva centrului de greutate al inamicului”, a spus Ben Barry, fost comandant de batalion de infanterie blindată britanică. „Exemplele de succes fără superioritate aeriană sunt rare”, a spus el și a citat atacul terestre al Israelului asupra pozițiilor egiptene în 1973, în timpul războiului de la Yom Kippur.

Nu este un secret pentru nimeni că contraofensiva este iminentă. Ministerul Apărării al Ucrainei a distribuit recent un videoclip în care soldații învață cum să folosească armamentul britanic cu legendele: „Pentru ce? Vei vedea. #Vine primavara."

Până în mai, terenul va fi suficient de tare pentru manevrele vehiculelor și mai multe blindaje furnizate de vest, plus echipamente de inginerie, cum ar fi straturile de poduri blindate din cel mai recent pachet de ajutor militar al SUA pentru Kiev, în valoare de 2,6 miliarde de dolari.

Exact locul unde ar putea avea loc atacul rămâne un secret bine păzit. O zonă considerată vitală strategic pentru Rusia este în jurul Melitopolului, lângă Marea Azov. O împingere reușită a Ucrainei aici ar împărți forțele ruse în două, lăsând un grup în Crimeea și în sud, iar altul la est. Dar armata rusă, conștientă de risc, a pregătit deja linii serioase de apărare în regiune.

Apărarea rusă consta de obicei dintr-un câmp minat, urmat de linii de structuri de beton în formă de piramidă numite dinți de dragon care încetinesc unitățile mecanizate. Un alt câmp minat se află dincolo de ei, cu o linie de tranșee la 400 m mai în spate și un șanț antitanc la 500 m în spate.

„Trebuie să alegeți locul cel mai avantajos – deși acesta este un concept foarte deschis”, a spus Gunnell. „Poate fi acolo unde Ucraina are o logistică bună în apropiere sau în cel mai slab punct al Rusiei – deși acesta ar putea fi și cel mai slab punct al Ucrainei.”

Oricum, primul pas este să trageți un furtun de 200 de metri plin cu explozibili, care curăța o bandă de 5 metri lățime de mine pentru ca tancuri și alte blindaje să le traverseze.

Următorul este să curățați dinții structurilor de beton, poate folosind rezervoare echipate cu pluguri. Ultimul pas constă în spargerea șanțurilor cu echipamente specializate.

„Totul este despre impuls și viteză”, a spus Gunnell. „Dar lucrurile merg întotdeauna prost, așa că trebuie să fii pregătit. Dacă un plug de rezervor se defectează, trebuie recuperat sau pregătit o a doua bandă.”

Cea mai grea parte este sincronizarea diferitelor părți – iar armata Ucrainei, deși este expertă în manevre la scară mică, are o experiență limitată în operațiunile de armament combinat la această scară, au spus analiștii.

În plus, forțele ucrainene au pierdut o mare parte din soldații lor cei mai experimentați, suferind aproximativ 120.000 de victime. Documentele pretinse de informații secrete ale SUA au sugerat că contraofensiva ar putea fi un obiectiv „foarte sub” al Kievului.

Cu toate acestea, armata Ucrainei a fost subestimată înainte, cum ar fi atunci când anul trecut a sfidat evaluările militare occidentale și a respins forțele ruse din jurul capitalei și apoi din orașul de nord-est Harkiv. Rusia a pierdut, de asemenea, aproape de două ori mai mulți oameni de la invazia la scară largă, potrivit evaluărilor occidentale. În plus, trupele ucrainene sunt mai bine echipate și antrenate decât dușmanii lor.

„Dacă atacul ucrainean este dur și rapid și ajunge în spatele rușilor, linia frontului se va destrăma și rușii vor fugi”. . . la fel cum au făcut-o în timpul contraofensivei din jurul Harkovului”, a declarat Glen Grant, un fost ofițer al armatei britanice și consilier al comisiei de apărare a parlamentului ucrainean.

Dacă se va întâmpla acest lucru, apărările pe care rușii le-au pregătit se vor dovedi, de asemenea, în mare măsură lipsite de valoare, permițând mai multor forțe ucrainene să treacă prin golul creat.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră